Oude spoorbrug Veghel wordt ingepast in snelfietspad

Herinnering aan Duits Lijntje levend houden

VEGHEL – De oude spoorbrug op de Noordkade in Veghel gaat verhuizen. De brug krijgt een plek in het nieuwe snelfietspad tussen Veghel en Uden. Op die manier kan dit stuk erfgoed worden behouden en wordt de herinnering aan het Duits Lijntje levend gehouden.

Toen de brug bij de verbreding van de Zuid-Willemsvaart verdween, stelde Rijkswaterstaat de brug beschikbaar aan de toenmalige gemeente Veghel om daarmee de Zuid- en Noordkade met elkaar te verbinden. Omdat deze verbinding inmiddels met een andere brug is gerealiseerd, is gezocht naar een nieuwe bestemming voor de oude brug.

De hefbrug leidde ruim 50 jaar de voormalige spoorlijn over de Zuid-Willemsvaart. Toen in 2005 het stuk spoorlijn tussen Boxtel en Veghel werd opgeheven, werd de brug overbodig. De Veghelse Monumentencommissie adviseerde om bij hergebruik te kiezen voor een plek binnen het tracé van het Duits-Lijntje.

De nieuwe bestemming van de brug past in het plan van de gemeente om de herinnering aan het Duits Lijntje in de buurt van het snelfietspad levend te houden.

In afwachting hiervan wordt de brug in onderdelen verplaatst naar en opgebouwd op het voormalige rangeerterrein nabij het Middegaal. De demontage, opslag en montage wordt in overleg met de Stichting Industrieel Erfgoed Meierij (SIEMei) uitgevoerd. De vrijwilligers van SIEMei hebben in 2014 deze brug ook opgebouwd op de Noordkade en zijn nu op het voormalig rangeerterrein ook bezig met een locomotief en enkele wagons om de geschiedenis van het Duits-Lijntje levend te houden.

Oude brug moet herinnering aan Duits Lijntje levend houden