Oude Rooise verhalen bij Omroep Meierij in nieuw jasje

Emile Kalmann en Pauline Verstraten maken TV-serie 'Parels van Sint-Oedenrode'

SINT-OEDENRODE – “Ik kwam regelmatig na een opname thuis en dan zei ik tegen mijn vriend: wat ik nu weer heb gehoord”.

Pauline Verstraten dacht dat ze veel wist van de geschiedenis van Sint-Oedenrode, maar de afgelopen maanden ontdekte ze toch weer nieuwe feitjes. Dat gebeurde tijdens de opnames van de TV-serie “Parels van Sint-Oedenrode”. Pauline en cameraman Emile Kalmann uit Sint-Oedenrode maakten een serie van zes afleveringen over belangrijke historische Rooise verhalen. De eerste aflevering wordt vanaf maandag 31 augustus door Omroep Meierij TV uitgezonden.

“Parels van Sint-Oedenrode” volgt op de succesvolle serie “Parels van Veghel” die Hans en Harold Hultermans vorig jaar maakten samen met historicus Rolf Vonk. Een serie “Parels van Schijndel” is momenteel in voorbereiding. Die wordt naar verwachting in 2021 uitgezonden.

Boeiende verhalen

In de series worden historische gebouwen onder de loep genomen. Kalmann en Verstraten hebben ervoor gekozen om de bijzondere gebouwen in Sint-Oedenrode als uitgangspunt te nemen voor boeiende verhalen. Zij tekenden verhalen op over onder meer Sint Oda en de geschiedenis van de Martinuskerk, de Markt en het verhaal van Willemke Pap, de moord in de melkfabriek en het verhaal van de Knoptoren.

Pauline Verstraten is degene die de kijkers meeneemt in die verhalen. Ze heeft jarenlang als leerkracht voor de klas gestaan, nu is ze intern begeleider op een school in Boxtel. “Ik heb geschiedenis altijd leuk gevonden,” vertelt ze. “Als kind las ik al boeken over de Tweede Wereldoorlog. Met mijn oma ging is naar voorstellingen en met mijn ouders naar musea.”

Canon van Meierijstad

Tijdens haar opleiding volgde ze een minor geschiedenis. Ze maakte er de canon van Sint-Oedenrode over de geschiedenis van Rooi. Daarna werkte ze mee aan de canon van Meierijstad.

Pauline en Emile kennen elkaar van het Roois Theater. Ze regisseren samen de jeugdgroep. “Het was super leuk en super spannend om nu samen een TV-serie te maken. Het was ook heel interessant om nu eens op al die plekjes in het dorp te komen waar je normaal niet komt,” aldus Pauline.

Ze dacht dat ze al heel wat wist van de geschiedenis van Sint-Oedenrode. “Maar er bleken toch nog veel meer feitjes en anekdotes te zijn dan ik kende. Tijdens de opnames heb ik weer heel wat geleerd,” aldus Pauline Verstraten.

De serie “Parels van Sint-Oedenrode” bestaat uit zes afleveringen die telkens vanaf maandag tot en met zondag bij Omroep Meierij worden uitgezonden na het nieuwsprogramma RondOM. De eerste aflevering over Sint Oda en de Martinuskerk begint op maandag 31 augustus.