Oude Rabobank wordt huiskamer voor Rooienaren

Zussen beginnen 'Thuis in Rooi'

SINT-OEDENRODE – De voormalige Rabobank aan de Markt in Sint-Oedenrode krijgt een nieuwe bestemming. Het wordt een huiskamer waar Rooienaren elkaar kunnen ontmoeten.

‘Thuis in Rooi’ is een initiatief van de zussen Annemieke en Pieternel van der Vleuten. Zij bieden iedereen de gelegenheid om in het oude bankgebouw een bakkie te doen, de hobby uit te oefenen of een spelletje te spelen.

Fijne plek

De zussen staan open voor andere ideeën, want zo kan het initiatief groeien. Ze willen vooral een fijne plek bieden aan mensen die alleen zijn achtergebleven en die contact zoeken met andere mensen. Op die manier willen ze voorkomen dat mensen met een klein netwerk in een isolement terecht komen.

Eén van de dingen waar ze aan denken is een Rooise marktplaats waar opgepimpte spullen en zelfgemaakte artikelen door inwoners van Rooi worden aangeboden. Maar een repair café staat ook hoog op het lijstje. "Ieder mens heeft kwaliteiten en die kwaliteiten voor elkaar inzetten geeft voldoening." aldus Pieternel en Annemieke.

De letters in het woord Thuis staan voor Trefpunt voor tafelgesprekken, Hart voor Hobby’s, Uniek in alles, Informatie voor iedereen en Sociaal door Samenwerking.

Schilderijtje

Pieternel en Annemieke zullen vanaf april het pand aan de Markt 19 in Sint-Oedenrode om gaan toveren in een ouderwetse gezellige woonkamer. “Mensen die nog oude bijzondere meubels hebben staan, of andere nostalgische spullen die anders niet gezien worden kunnen ze bij ons brengen. Alles om uiteindelijk mensen thuis te laten voelen. Want je voelt je pas echt thuis in je eigen stoel, kijkend naar jouw schilderijtje aan de muur, ” aldus Pieternel.

Maar mensen kunnen ook bij ‘Thuis in Rooi’ terecht met vragen voor de gemeente of persoonlijk advies. Welzijn de Meierij is hiervoor een belangrijk aanspreekpunt en zal ook intrek nemen in het voormalige Rabobankpand.

VOLOP Meierijstad

Dat Annemiek en Pieternel van der Vleuten juist in dat gebouw terecht kunnen is te danken aan VOLOP Meierijstad. Dat is een organisatie die bestemmingen zoekt voor leegstaande gebouwen. Inmiddels zijn er al zeven van dergelijke panden in Meierijstad bevolkt.

Op die manier worden de negatieve gevolgen van leegstand aangepakt en worden er kansen gecreëerd. Want deze lokale initiatieven, zoals kunstenaars, maatschappelijke initiatieven en startende ondernemers zorgen ervoor dat er genoeg te beleven is en dat het centrum vitaal en aantrekkelijk blijft. Daarnaast geven deze initiatieven een eigen gezicht aan het centrum, en dat laatste zorgt voor verbinding.

Donna van den Bosch is projectleider van VOLOP Meierijstad; “Samen met Annemieke en Pieternel zijn we een paar maanden terug de zoektocht gestart naar een plek voor hun mooie concept. Verschillende panden zijn de revue gepasseerd maar wegens allerlei omstandigheden vonden we nog geen directe match. We zijn super blij dat het gelukt is want vanaf het begin droegen wij hun initiatief een warm hart toe.”

VOLOP kreeg medewerking van Bouwbedrijf van Stiphout, de eigenaar van het pand en de Rabobank, die al het meubilair liet staan.