Oud-burgemeester Veghel Ina Adema moet Brabanders zo trots maken als een Fries

Gildes Veghel en Erp brengen digitale groet

DEN BOSCH – Ina Adema heeft een opdracht meegekregen van Provinciale Staten van Brabant . De nieuwe Commissaris van de Koning Adema moet ervoor zorgen dat Brabanders zo trots worden als een Fries.

Met die woorden verwelkomde Suzanne Otters, de vice-voorzitter van Provinciale Staten, Ina Adema in haar nieuwe functie. Otters citeerde ruim uit het lied ‘Brabant’ van Guus Meeuwis waarbij ze het accent vooral legde op door de Tilburger bezongen gebrek aan trots. “Wij zijn in Brabant iets te bescheiden,” aldus Otters.

Ivoren toren

Oud-burgemeester van Veghel Ina Adema kreeg van Provinciale Staten een ivoren voorzittershamer die haar er aan moet herinneren dat ze zich niet in een ivoren toren mag opsluiten, maar dat ze zich onder de mensen moet begeven.

Otters vertelde ook dat ze verwacht dat Commissaris van de Koning Ina Adema verbinding zoekt, kordaat optreedt, vernieuwend is en toegankelijk voor iedereen.

Leen Verbeek, doyenne van de Kring van Commissarissen en CdK in Flevoland een hield Ina Adema voor wat de verantwoordelijkheden van een CdK zijn. Hij legde het accent op de rol van rijksheer, die Ina Adema ook heeft en waarvoor ze verantwoordelijkheid aflegt aan het kabinet. Die rijksheer is verantwoordelijk voor een integer openbaar bestuur. Dat vraagt volgens hem iets extra’s omdat er de afgelopen jaren veel is veranderd als gevolg van ondermijning.

Decennium Adema

Christophe van der Maat sprak Adema toe namens Gedeputeerde Staten. Als verkeersgedeputeerde sprak hij over vliegveld Lelystad, de gemeente waar Adema burgemeester was. Hij stelde dat ze zo’n landelijk thema met lokale belangen heeft kunnen verbinden. Volgens Van der Maat staat het Ädema decennium voor de deur staat. “We gaan er van uit dat je minstens tien jaar blijft,” aldus de gedeputeerde. “Je zult burgermoeder van Brabant zijn. Dat is een rol die bij jou past.”

“We kijken er naar uit dat je vooropgaat in de strijd om samen met ons het beleid dat we hebben ingezet uit te voeren,” aldus Van der Maat.

Hij hoopte dat Adema net als de vorige commissaris Wim van den Donk stevig zal inzetten op bestrijding van ondermijning.

Politiek roerig jaar

“Politiek was het een roerig jaar en het stof is nog niet neergedaald. Gedeputeerde Staten willen graag goed samenwerken met het Brabantse Parlement. Wil je ons daarbij helpen,” vroeg Van der Maat.

In haar eerste toespraak als Commissaris van de Koning noemde Adema Brabant een provincie met een sterke identiteit en mooie tradities. Ze somde alle belangrijk zaken in de vier windstreken van Brabant op. Ze legde daarbij de nadruk op de innovatieve krant van Brabant.

Over de cronacrisis zei ze onder meer: “Ik heb via ziekenhuis Bernhoven de gevolgen van nabij gezien. Juist nu hebben we elkaar harder nodig dan ooit om er samen boven te komen.”

Ondermijning is volgens Adema een belangrijk thema. “Brabant loopt voorop in aanpak. Brabantse burgemeesters treden op. Wat mij betreft gaan we op die weg voort,” aldus de nieuwe Commissaris van de Koning.

Welkom Gildes Veghel en Erp

De gildes van Veghel en Erp brachten een digitale vendelgroet aan hun erelid Ina Adema. Dat zouden ze aanvankelijk op het plein voor het Provinciehuis doen, maar vanwege de coronmaatregelen kon dat niet. Dankzij onze Omroep Meierij-collega's Hans en Harold Hultermans werd eerder deze week een filmpje gemaakt dat vrijdagmiddag in de Statenzaal werd vertoond voor de nieuwe commissaris.

Ina Adema tijdens haar installatie als CdK