Oud-burgemeester Gerard Scholten (86) overleden

SCHIJNDEL – Hij zal worden herinnerd als een kleurrijk burgemeester die er voor heeft gezorgd dat Schijndel bekend is geworden om haar bijzondere kunstcollectie. Vanochtend is op 86 jarige leeftijd oud-burgemeester Gerard Scholten overleden zo is op de site van het Brabants Dagblad te lezen.

Scholten was een 'recht door zee' burgemeester. Hij was burgemeester in Schijndel van 1976 tot 1998. Eerder bekleedde hij dit ambt in de gemeente Heusden. In deze gemeente heeft hij zich sterk gemaakt voor de restauratie van de vesting Heusden.

Kunst en bomen

In Schijndel kreeg hij als kunstliefhebber de handen op elkaar om kunst aan te kopen. Voorbeelden daarvan zijn er in overvloed te zien in de buitenruimte. Ook in het voormalige gemeentehuis is veel kunst te vinden. Hij heeft ervoor gezorgd dat in de loop der jaren een zeer bijzondere kunstcollectie is opgebouwd in Schijndel. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een beeldenroute. Naast kunst heeft hij ervoor gezorgd dat er veel bomen aangeplant werden waardoor Schijndel ook een ‘groene’ gemeente werd.

Kunstpot

Om niet telkens bij de gemeenteraad zijn hand op te moeten houden voor de aankoop van kunst regelde Scholten een ‘kunstpot’. Van iedere m2 bouwgrond die werd verkocht moest een bedrag in de ‘kunstpot’ werd gestort. Zo had hij meer de handen vrij om kunst aan te kopen. Spraken de burgers in het begin over de burgemeester nog over ‘bomen en beeldjes’, later ging dat over in gepaste trots over de kunst in Schijndel.

Na 22 jaar burgemeesterschap werd bij zijn afscheid in 1998 een boek uitgegeven getiteld: ‘In de sporen van een burger’. Het toont aan hoezeer Schijndel zich haar oud-burgemeester graag wil herinneren.

Burgemeester Gerard Scholten