Opvallend veel Whatsappfraude in Meierijstad

MEIERIJSTAD – Opvallend veel mensen in Meierijstad worden slachtoffer van Whatsappfraude. Daarom begint de gemeente een campagne om inwoners te waarschuwen.

Burgemeester Kees van Rooij heeft geen idee waarom er zoveel aangiftes vanuit Meierijstad worden gedaan. “Ik kreeg opeens vanuit het openbaar ministerie het signaal dat veel mensen uit Meierijstad zich melden omdat ze de dupe zijn van Whatsappfraude. Het gaat om tientallen per maand,” aldus Van Rooij.

Kleinzoon

In de meeste gevallen gaat het om appjes waarin mensen die zich voordoen als een bekende van de geadresseerde, om geld vragen omdat ze zogenaamd in nood zijn. Vaak doen de oplichters zich voor als kleinzoon of kleindochter, maar ook als vriend en vriendin. Zij vragen hun slachtoffer om snel geld over te maken door te klikken op een betaalverzoek.

Soms worden er bedragen van tienduizend euro buitgemaakt. De slachtoffers zijn meestal vijftig plussers.

Vaak staat in het eerste bericht dat de ‘bekende’ een nieuw mobiel nummer heeft. Ook vragen criminelen soms zelfs om geld via het WhatsApp-account van degene die je kent. Doordat in het bericht staat dat er grote nood is en het geld direct nodig is, zijn veel mensen geneigd om het geld aan ‘deze bekende’ toch maar snel over te maken.

Van Rooij adviseert iedereen die een betaalverzoek krijgt eerst de echte persoon achter het nepaccount te bellen via diens oude nummer. Als dat staat doorgelinkt wordt geadviseerd geen genoegen te nemen als er aan de andere kant wordt geroepen dat je niet verstaanbaar bent.