Optocht Oiversland is laatste carnavalsknaller van Meierijstad (video)

OIVERSLAND/EERDE – De optocht van Oiversland oftewel Eerde bracht dinsdagmiddag veel mensen op de been. Een stoet aan carnavalswagens en loopgroepen uit Meierijstad en zelfs van buiten de gemeentegrenzen deed mee met de grote optocht.

Vanuit verscheidene verzekeraars werden de regels voor de optochten dit jaar verscherpt vanwege de veiligheid. Er mogen voortaan nog maar maximaal twintig mensen op een praalwagen staan. De juryleden in Eerde zagen het dinsdag door de vingers omdat het aantal mensen op een wagen moeilijk te handhaven is. “Nee, daar letten wij eigenlijk niet op, want wij letten alleen op de vormgeving en het carnavaleske. De organisatie gaat daar over. Ik denk dat het meevalt. De regels van de verzekeraars worden natuurlijk steeds scherper”, aldus een jurylid.

‘Gewoon gezelligheid’
Ook andere dorpen uit Meierijstad zoals Mariaheide, Schijndel en Zijtaart waren goed vertegenwoordigd in de grote optocht. “Prijzen zijn leuk maar daar doe je het niet voor. Het is gewoon gezelligheid. Je wil met vrienden bij elkaar zijn. Daar gaat het om”, zegt een Schijndelse carnavalsvierder die verkleed is als piloot. Volgens een als uitdoste ‘Barbie’ uit Venhorst kan carnaval niet lang genoeg duren. “Als het aan mij ligt, doen we er morgen nog één.”

‘Ga er gewoon tegenaan’
De sfeer zat er dinsdagmiddag goed in. “Je leeft maar één keer. Het maakt niet uit hoe oud of jong je bent. Ga er gewoon tegenaan”, zegt een toeschouwer uit Eerde langs de kant. “Ik vind het altijd wel supermooi hier. Zoveel drukte in een klein dorpje… mooi man!”

Prins Rob I, Prinses Lieke, jeugdprins Raf en het andere gevolg reden vooraan in de optocht. Veel toeschouwers waren op de grote optocht van Oiversland afgekomen. Dit jaar is het 54e carnavalsjaar van CV De Oivers. In 2025 wordt dus het 55-jarig jubileum in Eerde gevierd.

De optocht van Oiversland bracht dinsdagmiddag veel mensen op de been.
Fotograaf: Cis van Pinxteren
Veel toeschouwers waren op de grote optocht van Oiversland afgekomen.
Fotograaf: Cis van Pinxteren