Opnieuw uitstel dwangsom chalets Molenheide Schijndel

DEN HAAG/SCHIJNDEL - Uitzendorganisatie Ciseli is opnieuw naar de Raad van State gestapt om te voorkomen dat een dwangsom van 425.000 euro moet worden betaald wegens illegale huisvesting van tientallen arbeidsmigranten op het Schijndelse recreatiepark Molenheide.

Voorzieningenrechter Jaap Hoekstra bleek donderdag bereid een voorlopige voorziening te treffen onder strenge voorwaarden. Een van de voorwaarden zal zijn dat Ciseli elk chalet dat leegkomt op een lijst moet zetten zodat het niet opnieuw kan worden gevuld met arbeidsmigranten. Voor 1 juli moeten alle arbeidsmigranten van Ciseli zijn vertrokken.
De uitzender heeft op het vakantiepark 17 chalets. Daar wonen tientallen arbeidsmigranten die werkzaam zijn in de vleesverwerkende industrie in de omgeving. Vijf chalets zijn inmiddels leeg. Van de bewoners zijn er 17 verhuisd. ‘’We zijn op de goede weg’’’, zei advocaat Derek van Hijkoop die Ceseli vertegenwoordigt.

Er zouden nog 22 arbeidsmigranten van Ciseli op het park zitten. Het uitzendbureau heeft panden in Den Bosch gekocht. Die worden momenteel opgeknapt. De werkzaamheden zijn halverwege. Eind april zou weer een aantal bewoners van Molenheide kunnen verkassen naar Den Bosch. Voor 1 juli zou de rest kunnen overgaan. De gemeente Meierijstad heeft twijfels bij een goede afloop omdat onduidelijk is of de panden in Den Bosch wel geschikt zijn.

Gemeente
Volgens de gemeente Meierijstad zijn de woningen van Ciseli aan de Maastrichtseweg in Den Bosch niet bestemd voor kamerverhuur. De gemeente is niet blij met de vertraging. Rechter Hoekstra vond het ook mooi geweest. ‘’Wij gaan geen derde zitting houden hierover’’, zei hij tegen Hijkoop en directielid Wim Dassen. Op 20 december vorig jaar vroeg Ciseli voor het eerst om uitstel. Toen werd afgesproken dat de uitzender en de gemeente om de tafel zouden gaan. Daar is geen oplossing uitgekomen. De dwangsom van 425.000 euro bleef boven het uitzendbureau hangen.

Uitzender Ciseli uit ’s Heerenberg kocht de chalets op het Schijndelse park in 2020. Bekend was dat er zonder vergunningen niet permanent gewoond mag worden. De gemeente wil de vergunningen niet verlenen. In juni vorig jaar legde de gemeente een dwangsom op aan het uitzendbureau.

Uitspraak
De uitspraak van de Raad van State volgt over drie weken.