Opnieuw te zien: Is herdenken genoeg?

MEIERIJSTAD - Vergeten of verwaarloosd? Die vraag dringt zich op aan Veghelnaar René Hildesheim. Hij maakte er een driedelige serie over, die Omroep Meierij komend weekeinde herhaalt.

De Joodse afkomst van René beïnvloedde zijn leven en werk. In 2016 verhuisde hij naar zijn huidige huis dat tot zijn verrassing al eerder Joodse bewoners had. Hij verdiepte zich in de komst, bloei en ook het verdwijnen van de kleine maar levendige Joodse gemeenschap in Veghel. Een gemeenschap die in de oorlogsjaren wreed uit elkaar gerukt en grotendeels uitgeroeid werd. De mensen verdwenen en daarmee ook hun verhalen. Hun vreselijke lot wordt jaarlijks herdacht. Maar herinneren we nog wie ze waren, hoe ze deel uitmaakten van de gemeenschap en hoe ze meebouwden aan Veghel? Is herdenken wel genoeg? En hoe kan herinneren zorgen dat deze monddood gemaakte gemeenschap weer de stem krijgt die ze verdient? In 3 afleveringen volgen we René tijdens zijn persoonlijke zoektocht naar antwoorden.

Dit weekeinde herhaalt Omroep Meierij deze tv-serie.
In aflevering 1 onderzoekt René Hildesheim de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Veghel. Deze aflevering is te zien op vrijdag 12 mei, elk uur na RondOM.
Aflevering 2 gaat over de struikelstenen die in Meierijstad gelegd zijn en gaan worden. Deze aflevering is te zien op zaterdag 13 mei, elk uur na RondOM.
In aflevering 3 vertelt René Hildesheim het verhaal van de zusjes Vander Sluis. Ook gaat hij op zoek naar een passende manier om het verhaal van de omgekomen Joodse Veghelnaren levend te houden. Deze aflevering is te zien op zondag 14 mei, elk uur na RondOM.