Opnieuw bijzondere vondst bij werkzaamheden Veghels marktplein

VEGHEL – Vorige week maandag werden er al drie menselijke skeletten gevonden op de markt in Veghel, waar Brabant Water op dat moment bezig was met het vervangen van de waterleiding. Een aantal dagen later was het opnieuw raak. Deze keer gaat het om aardewerk van ruim duizend jaar oud.
Een van de gevonden scherven
Fotograaf: Johan Verspay

Volgens Archeoloog Johan Verspay gaat het om Badorfaardewerk dat gemaakt is rond het jaar 800. Vooral het jaartal is bijzonder, aangezien Veghel waarschijnlijk pas in de vroege middeleeuwen is ontstaan. Bodemvondsten als deze zorgen er dus voor dat historici meer te weten kunnen komen over het prille begin en het ontstaan van het dorp.

Het is niet de eerste keer dat er aardewerk gevonden wordt op de markt van Veghel. In 2017 werd er na een archeologisch onderzoek rondom de herinrichting ook al en vergelijkbare vondst gedaan. Nu, zeven jaar later, kan men zeggen dat er sprake is van een toevalstreffer, aangezien de sleuf voor de waterleiding eigenlijk op een andere plek uitgegraven zou gaan worden. Daarnaast was er deze keer geen extra archeologisch onderzoek gedaan.