'Opbrengst zonnepark komt ten goede aan inwoners Olland'

ZONXP wil dorpsraad en gemeente bij gesprekken

MEIERIJSTAD – De opbrengst van een zonnepark tussen de Scheperweg en de Schootsedijk in Olland komt direct ten goede aan de inwoners van Olland.

Dat schrijft ZONXP aan de gemeenteraad van Meierijstad. ZONXP is het bedrijf dat het zonnepark gaat aanleggen.

Eerder dit jaar maakte de gemeente Meierijstad bekend waar zonneparken mogen komen. De Schootsedijk was één van de locaties.

Te veel zonnepanelen

De dorpsraad van Olland uitte zorgen. Dat had er mee te maken dat een fruitkweker in hetzelfde gebied ook een zonnepark wil aanleggen. Dat vond de dorpsraad te veel. Tijdens een inspraakronde bij de gemeenteraad had dorpsraadvoorzitter Ad van der Heijden kritiek op de gemeente over de manier waarop er over de zonneparken wordt gecommuniceerd. Meer bepaald het gebrek aan communicatie door de gemeente.

Volgens Van der Heijden laat de gemeente de gesprekken helemaal over aan de bedrijven die de zonneparken willen aanleggen, in dit geval ZONXP.

Emoties

In een brief aan de gemeenteraad schrijft dit bedrijf uit Dordrecht dat er meteen na het bekend worden van de locaties gesprekken met de omwonenden zijn gevoerd. ZONXP erkent dat er emoties waren, precies om de redenen die de dorpsraad aanvoerde: te veel op één plek en de gemeente moet het initiatief nemen als het gaat om energietransitie. “Anderzijds geeft men ook aan dat men positief is over de landschappelijk inpassing van dit zonnepark,” aldus ZONXP.

Het Dordste bedrijf belooft de gemeenteraad dat er de komende tijd open zal worden gecommuniceerd over het initiatief. ZONXP wil samen met de dorpsraad en “het liefst ook met de gemeente” coronaproof informatiebijeenkomsten organiseren.

In samenspraak met al die partijen en de energiecoöperatie Meierijstad wil ZONXP er voor zorgen dat de opbrengsten van het zonnepark ten goede komen aan de inwoners van Olland, door middel van een gebiedsfonds of een lokaal eigenaarschap.