Opa’s Kuussegatters te gast bij Sint Barbaragilde Veghel

VEGHEL – De gildes in Meierijstad komen jaarlijks een aantal keren in beeld bij plechtigheden en/of evenementen waarbij de gemeentelijke overheid betrokken is. Ook bij het jaarlijkse Koningsschieten treden ze op de voorgrond. Daarbij organiseert het Sint Barbaragilde in Veghel zelf ook nog enkele activiteiten, zoals de fietsenparade voor de schooljeugd Koningsdag. De gildebroeders- en zusters verlenen zelfs hand- en spandiensten tijdens Veghel on Ice.

Kennismakingsactiviteiten
Volgens deken Ruud Eekhof blijkt niet iedereen te weten waar het Gilde voor staat. Daarom nodigt men door het jaar heen de schooljeugd regelmatig op het gildeterrein aan het Geerbos uit voor kennismakingsactiviteiten. Voor hetzelfde doel ontving het gilde de OPA’s en OMA’s van carnavalsvereniging De Kuussegatters zondag op hun terrein. Enerzijds om uitleg te geven over de doelstelling van het Sint Barbaragilde. Anderzijds om de carnavalsvierders te laten ervaren welke spelonderdelen bij hen vaste prik zijn. Zoals het jeu de boules en het schieten met de luchtbuks.

Raak!!
En nog iets moeilijker, het schieten met de kruisboog waarbij het hoedje op een hoge mast geraakt moet worden. “Dat valt niet mee”, zei oud-adjudant Jos Verbakel, nadat hij dit voor de eerste keer had geprobeerd. En gemist. De dames Yvonne Verwegen en Thea Guns dachten er anders over. Hen lukte het wel om met de pijl op de kruisboog het hoedje van de top te schieten. Eerst Yvonne en daarna Thea. “Dat viel niet tegen, maar wel dankzij de goede uitleg van de mannen van het gilde die ons bij de eerste schoten wegwijs maakten”, vertelden ze in koor. Na de activiteiten buiten op he terrein werd in het gildehuis nog gezellig nageborreld.