Opa en oma mogen hun gouden huwelijksfeest niet meer in de sportkantine vieren

MEIERIJSTAD – Opa en oma mogen hun gouden huwelijksfeest in principe niet meer in een sportkantine vieren. Daarvoor moeten ze voortaan een zaaltje van een commercieel horecabedrijf huren. Koninklijke Horeca Nederland Meierijstad en de Sportraad Meierijstad hebben een gezamenlijke gedragscode opgesteld waarin de commerciële activiteiten van sportkantines worden geregeld.


De aanleiding is dat horecabedrijven die moeten bestaan van feestjes vinden dat gesubsidieerde sportkantines op een oneerlijke manier concurreren. Dankzij de gedragscode is duidelijk wat wel en niet mag. “Nu wordt het ook voor iedereen duidelijk welke activiteiten wel en niet mogen plaatsvinden in de kantine”, aldus Bertus van Berkel, voorzitter KHN Meierijstad. Er mogen nog wel activiteiten worden georganiseerd die in het weekend na een wedstrijd de onderlinge band verstevigen, maar daar moet het in principe bij blijven.

Een DJ na een wedstrijd, de gouden bruiloft van opa en oma of een Oktoberfeest in de kantine. Nog steeds worden er feesten georganiseerd in sportkantines. Lucratief voor deze verenigingen, maar een doorn in het oog van de lokale horeca. Want deze zogenoemde paracommerciële instellingen ontplooien met overheidsgeld horeca-activiteiten, werken met goedkope krachten of vrijwilligers en hoeven niet altijd te voldoen aan regels die voor horeca wel gelden. Een gedragscode moet daar een einde aan maken.

Toch betekent dat niet helemaal het einde van de feestjes in de voetbal- of hockeykantines. Met het ondertekenen kunnen sportverenigingen een aanvraag doen voor ontheffing bij de burgemeester. Daarnaast kunnen ze drie keer per jaar afwijken van deze regels en mogen ze commerciële activiteiten organiseren die ook voor niet-leden toegankelijk zijn. Op deze manier krijgen de verenigingen de kans om wat extra bij te verdienen.