Ook hoofdverdachte in zaak Van Eerd in vrijheid

MEIERIJSTAD - De raadkamer van de rechtbank in Assen heeft woensdag een 58-jarige man uit de gemeente Aa en Hunze onder voorwaarden geschorst uit zijn voorlopige hechtenis. Dat betekent dat de man, als hij zich houdt aan de voorwaarden, vanaf vandaag de uitkomsten van het strafrechtelijk onderzoek in vrijheid mag afwachten.

Hij is hoofdverdachte inzake betrokkenheid bij het witwassen van grote hoeveelheden geld en goederen en het plegen van BTW-fraude, waarvoor ook Jumbo Topman Frits van Eerd uit Heeswijk destijds met nog zeven medeverdachten is aangehouden. Zij waren volgens de rechtbank afkomstig uit de provincies Drenthe en Noord-Brabant.

Huiszoekingen
Niemand van hen zit meer vast. In het onderzoek hebben er op 13 september in diverse woningen en (bedrijfs)locaties, verspreid over Groningen, Drenthe en Noord-Brabant, doorzoekingen plaatsgevonden. Daarbij is onder meer (een gedeelte van) de administratie van de betrokken personen en bedrijven in beslag genomen.

Grote hoeveelheid
Het OM concludeert dat het onderzoek naar de vermeende strafbare feiten nog lange tijd zal duren. Dat heeft onder meer te maken met de grote hoeveelheid in beslag genomen goederen. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft zich dan ook niet verzet tegen de schorsing.