Ook 94 jarige WO2 veteraan Vincent Speranza springt in Eerde

EERDE - Het Round Canopy Parachuting Team (RCPT) The Netherlands herdenkingsparachutesprongen op 3 historische locaties: Son, Eerde en Grave. Bij de sprongen op 17 september om 13.01 uur op de originele drop zone in Eerde, zal nu naast de 98 jarige Jim “Pee Wee” Martin (G/506) ook de 94 jarige Vincent Speranza van G company van het 501st Parachute Infantry Regiment (G/501) van 101st Airborne Division een tandemsprong gaan maken. Dit gebeurt op de originele drop zone van het 501st PIR.


Vincent Speranza is als “replacement” in Bastogne aan het 501ste toegevoegd. Daar heeft hij onder andere de bloedige gevechten van de “Battle of the bulge” meegemaakt. De heer Speranza is een bescheiden man, die de historie van het 501ste PIR uit wil dragen voor zijn medestrijders die dit niet meer kunnen doen. Op de drop zone zullen de parachutisten begroet worden door andere WO2 veteranen (via Stichting NederlandAmerika) en kinderen van de Petrus- en Paulus basisschool uit Eerde. Deze schoolkinderen van groep 8 hebben ook het plaatselijke Airborne (Geronimo) monument geadopteerd en leveren ieder jaar een bijdrage tijdens de herdenking op 4 mei en 17 september. Deze tandemsprongen worden met steun van gemeente Meierijstad en andere sponsoren mede mogelijk gemaakt. De herdenkingssprongen in Eerde worden gedaan vanuit 2 C47’s (Dakota’s), die waarschijnlijk begeleid worden door één of twee Spitfire(s).

RCPT 
Het RCPT is een internationaal parachutistenteam met onder haar leden 26 nationaliteiten en vertegenwoordiging in diverse landen, waaronder Nederland. Het team organiseert parachutesprongen om hen te gedenken die voor onze vrijheid gevochten hebben! In de stijl zoals ze tijdens D-Day en Operatie Market Garden in 1944 ook gesprongen zijn, met authentieke uniformen en vanuit C47’s (Dakota’s).

Historische herdenkingssprong
Op 17 september 2019 vindt een historische sprong plaats op dezelfde datum, tijd en locatie als 75 jaar geleden. Te weten in Eerde op drop zone A om 13.01 uur (Koeveringsedijk, Eerde/Schijndel). Hier hebben destijds de eerste parachutisten tijdens Operatie Market Garden voet gezet op Nederlandse bodem! Dit was de drop zone van het 501st Parachute Infantry Regiment. De herdenkingssprong in Eerde wordt opgedragen aan Pvt Bobby Hunter, 501st Parachute Infantry Regiment van 101st Airborne Division. Hij was één van de eerste parachutisten die landde in ons land met als doel het in handen krijgen van de bruggen in Veghel. Hiermee was hij één van de eerste bevrijders van Veghel.

Kom per fiets
Parachutespringen is een activiteit die weersafhankelijk is en tijden kunnen daardoor op het laatste moment nog wijzigen. Iedereen is van harte welkom om naar deze herdenkingssprongen te komen kijken. Wel willen wij alle toeschouwers verzoeken om indien mogelijk op de fiets te komen! Parkeerplaatsen zijn beperkt (parkeerplaats “basecamp” aan Dakotaweg).