Onthulling schilderij over Kalverhandel tijdens Historisch Café

Er is slechts één souvenir van de Veghelse kalvermarkt: een foto met twee onnozele kuuskes en handenklappende kooplieden die fotograaf Frans Stender naliet. En dat terwijl de Veghelaren tot op de dag van vandaag als Kuussen door het leven gaan. Alle Veghelaren moeten toch weten hoe dat historisch in elkaar steekt? Daar gaat Rolf Vonk van de heemkundekring voor zorgen.

Onthulling schilderij

Als navolger van de Romantiek besloot schilder Henk van Eerd de verbeeldingskracht een handje te helpen. Hij onderzocht nauwgezet historische bronnen en werkte maandenlang aan een olieverfschilderij van de kalvermarkt. Op 12 februari presenteert Van Eerd het schilderij aan het publiek als sluitstuk van zijn drieluik over Veghel. Ook het boerenbruidspaar Jan en Margriet van der Linden en prins Hannes d’n Derde van Kuussegat zijn daar in elk geval bij aanwezig.

 

VEGHEL – Hoe werd de Kalvermarkt in Veghel in vroeger jaren gehouden. Wie kwamen er en hoe ging dat in zijn werk. Rolf Vonk van Heemkundekring Vehchele geeft over de geschiedenis van de kalverhandel een presentatie tijdens het Historisch Café dat de heemkundekring in samenwerking met bibliotheek Veghel op dinsdag 12 februari vanaf 19.00 uur in het oude Raadhuis op de Markt organiseert. Schilder Henk van Eerd onthult bovendien zijn schilderij van de Veghelse kalvermarkt. De toegang voor deze avond is gratis.