Onstuimig weer verwacht op Bevrijdingsdag Meierijstad

Ontsteken van het bevrijdingsvuur vorig jaar bij de Isodoruskapel in Schijndel.
Fotograaf: Jan van Oort

MEIERIJSTAD – Zon en regenbuien wisselen elkaar vandaag af tijdens Bevrijdingsdag. Het KNMI geeft vanaf 14.00 vanmiddag code geel voor windstoten tot mogelijk 60 km/uur. In het oosten van Nederland verdwijnen de buien pas halverwege de avond.

Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland in 1945 en dat we sindsdien in vrijheid leven. Ook staan we die dag stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.

Vrijheidsmaaltijden Meierijstad
In Meierijstad zijn meerdere activiteiten. De gemeente organiseert samen met verschillende buurt- en wijkverenigingen, Oranjeverenigingen en wijk- en dorpsraden op twintig plaatsen vrijheidsmaaltijden. Op elke locatie staat voor maximaal vijftig personen een sobere maaltijd klaar. De maaltijden zijn tussen 17.00 en 18.30 uur. Iedereen is welkom om daar met anderen het gesprek over vrijheid aan te gaan.

Bevrijdingsfestival Wijbosch
Voor het vierde jaar wordt bij Casa del Arte in Wijbosch hetBevrijdingsfestival gevierd. Fier op Vrijheid, een feest met kunst en muziek. Dit jaar is het thema: Geef Vrijheid Gedicht.Bezoekers worden uitgedaagd om in een paar zinnen te beschrijven wat vrijheid voor hen betekent.
kunstenares Pauline de L’Or heeft op dit thema, op kunstige wijze het festivalterrein bij Casa del Arte aan het kapeleind 6 ingericht. Vanaf 14.00 uur treedt de band Zeptic op; om 15.00 is de officiële opening. door het Oranje Comité samen met woordkunstenaar Cor van Casteren. Om 16.00 uur brengen de leden van Loopgroep Wijbosch het vrijheidsvuur dat ze gisteravond estafettelopend in Wageningen hebben opgehaald. Om 17.00 uur is ook hier een Vrijheidsmaaltijd en in de avond zijn er diverse optredens van bands.

Activiteiten Veghel
In Veghel zijn er op het Heilighartplein/Haven meerdere activiteiten.
Vanaf 15.00 uur: Workshop Namen en Nummers door Wieke van der Heijden. In 2023 wordt herdacht dat ruim twintig Joodse Veghelaren tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd uit het dorp.
16.00 uur: Korte vertelvoorstelling door ras-verteller René Hildesheim. Hij neemt bezoekers mee in enkele Veghelse verhalen uit de Tweede Wereldoorlog.
15.00 – 16.30 uur Kom in de boot, de fluisterboot maakt korte tochten langs de Noordkade en Haven Veghel (gratis)
16.15 uur Presentatie Monnik Dams Padje
16.30 uur Muzikaal optreden Unwind on the move ze met vanaf 17.00 uur de bevrijdingsmaaltijd.