Onderzoek naar moslimgraven op gemeentelijke begraafplaats

MEIERIJSTAD – Er komt een onderzoek naar de mogelijkheid om islamitische graven onder te brengen op gemeentelijke begraafplaatsen in Meierijstad. Mocht dat niet kunnen, dan wordt gekeken aan welke voorwaarden eventuele locaties moeten voldoen. Op dit moment is er geen islamitische begraafplaats in de gemeente.

Een motie van die strekking werd donderdag tijdens de raadsvergadering ingediend door de fracties van Lokaal, Hart en Hier en unaniem gesteund door de andere partijen. Wethouder Jan van Burgsteden zegde toe dat het onderzoek naar een islamitische begraafplaats gedaan wordt voor 1 april volgend jaar.

Vijftig uitvaarten
Volgens de initiatiefnemers zouden jaarlijks vijftig uitvaarten plaatsvinden binnen de moslimgemeenschap in Meierijstad. Een deel van die overledenen wordt begraven op islamitische begraafplaatsen in de regio en een deel in het thuisland Marokko of Turkije.
Maar ook in Meierijstad zou die mogelijkheid er dus moeten komen.

Probleem bij de realisatie van begraafplaatsen voor moslims is het feit dat bij de islam het begrip ‘eeuwige grafrust’ heel belangrijk is en de Nederlandse wetgeving dat begrip van 'eeuwig' niet kent.