Onderzoek in ondergrond van Meierijstad naar aardwarmte

Er wordt op andere plekken in de aarde geboord
Fotograaf: PxHere

Vanaf dinsdag 19 september tot vrijdag 6 oktober wordt er in de bodem van onder meer Meierijstad onderzoek gedaan naar aardwarmte.

Het gaat om een seismisch onderzoek. Bewoners en bedrijven in de directe omgeving ontvangen hierover een brief. Het onderzoek van de Rijksoverheid verzamelt informatie over de ondergrond om zo nauwkeuriger in te kunnen schatten waar de winning van aardwarmte mogelijk is. Het gaat om een lijn onder de grond van Meierijstad naar Son en Breugel, Nuenen en Geldrop-Mierlo over een lengte van bijna dertien kilometer.

Seismisch onderzoek
Bij seismisch onderzoek worden geluidsgolven de ondergrond in gestuurd. Op die manier brengt men de dikte en de ligging van de onderliggende aardlagen in beeld. Mensen in de directe omgeving kunnen een plof horen, wanneer de geluidsgolven de grond in gaan. Van dichtbij kunnen mogelijk ook lichte trillingen worden ervaren (alsof een vrachtwagen voorbijrijdt). Bewoners en bedrijven in de directe omgeving worden altijd voorafgaand aan en tijdens de werkzaamheden geïnformeerd. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat geeft voor het onderzoek de benodigde vergunning af.Kijk voor meer informatie op https://scanaardwarmte.nl/