Ondanks corona en stikstof bouwt Meierijstad er lustig op los

MEIERIJSTAD – Ondanks corona en stikstof bouwt Meierijstad er lustig op los. Het aantal bouwaanvragen in Meierijstad stijgt. In de eerste helft van dit jaar waren dat er 470 en dat is acht procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het aantal aanvragen overstijgt de verwachtingen. Wethouder Jan Goijaarts: “Het is natuurlijk een mooi signaal. Ondanks de coronacrisis en de beperkingen door de stikstofproblematiek is er lokaal blijkbaar voldoende vertrouwen bij onze ondernemers en inwoners om deze activiteiten te blijven ontwikkelen. Sterker nog, dat doen ze meer dan in de voorgaande economisch stabieler tijd.”

Wat daarvoor de verklaring is en of deze trend zich doorzet is lastig te beoordelen voor de gemeente. Feit is wel dat de woningmarkt nog steeds goed is. En mogelijk speelt een rol dat in coronatijd meer mensen thuis waren en met verbouwingen aan de slag gingen.

Er waren ook veel meer vooroverleggen, Bijna twintig procent meer dan in de eerste helft van vorig jaar. Vooroverleggen zijn gesprekken van mensen die willen bouwen en bij een ambtenaar aftasten of ze kans maken op een vergunning. Voordeel daarvan is dat de daarna ingediende aanvraag doorgaans beter is; de aanvraag roept minder vragen op en de aanvraag en stukken zijn completer. Dat voorkomt dat een aanvraag in de wacht komt omdat er nog aanvullingen noodzakelijk zijn