Onbekende schatten in glas-in-lood

De Sint-Lambertuskerk in Veghel is een prachtig voorbeeld van neogotiek. Deze bouwstijl uit de negentiende eeuw is kenmerkend voor de vele katholieke kerken in onze streken. De neogotiek grijpt terug op de pracht en praal van de middeleeuwen, met zijn ranke torens, hoge gewelven en de vele ornamenten en versierselen.

Details
Die uitbundige stijl is goed te zien in de kerk. Maar wat minder goed opvalt zijn de ramen van de kerk. Zeker van buiten, maar ook binnen vallen veel details weg, zoals van de vele prachtige glas-in-loodramen. En dat is jammer, vindt Henk van der Voort van de heemkundekring Vehchele. Want het zijn niet zomaar ramen. De verschillende ramen vertellen ieder op hun beurt een heel verhaal.

Pierre Cuypers
De kerk is één van de eerste kerken die de beroemde architect Pierre Cuypers, ook bekend als de van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam, bouwde. Met deze kerk wilden de opdrachtgever Pastoor van Miert en Cuypers de luister van de katholieke traditie nieuw leven inblazen, na eeuwen van protestantse soberheid.

Boekje
De heemkundekring Vehchele heeft een boekje samengesteld met gedetailleerde foto’s en met de nodige uitleg. Voor het boekje is de samenwerking gezocht met architect en Cuypers-kenner Gerard van Asperen en voor de teksten tekende Wim van Stiphout. Henk van der Voort maakte de foto's van de glas-in-loodramen. Het eerste exemplaar van het boekje met een overzicht van de glas-in-loodramen werd zaterdag 12 september uitgereikt aan de pastoor van de Sint-Lambertuskerk. Belangstellenden kunnen het boekje kopen bij Heemkundekring Vehchele.