Omwonenden Vresselse Bos botsen met Staatbosbeheer over bomenkap

NIJNSEL – Enkele mensen die in de buurt van het Vresselse Bos in Nijnsel wonen zijn ontevreden over de manier waarop Staatsbosbeheer dat bos onderhoudt. In een opiniestuk in het Eindhovens Dagblad schrijven ze dat SBB volgens hen veel te drastisch met het kapmes door het Vresselse Bos gaat.

Staatbosbeheer zet de bijl aan de wortels van aangetaste sparren, die staan al vijf jaar te verdrogen en ze zijn aangetast door de letterzetter, een insect dat bomen kaal vreet. Volgens de omwonenden krijgen ze van SBB vage antwoorden als ze vragen of er nieuwe bomen worden geplant.

Botte bijl
Het gebied bestaat uit bossen, moerassen, heide en agrarisch populierenlandschap. “Nu gaat er dus stevig ingegrepen worden. En jawel met de botte bijl. Er worden open plekken gemaakt, stroken gekapt en percelen 'vrijgemaakt van alle bomen'. Wij zien dit met lede ogen aan,” schrijven Saskia Jansen en Paulus van Tilburg.

Ze zijn samen met een boswachter en meer buurtgenoten het Vresselse Bos in gegaan om over de situatie te praten. Toen bleek dat behalve de sparren ook Amerikaanse eiken moeten wijken.

Woudreuzen

“Deze maken onderdeel uit van lanen en paden en geven zo, in al hun pracht en glorie, een indrukwekkend beeld van het Vresselse Bos. Deze bomen zijn dertig tot zestig jaar oud en kunnen nog tientallen jaren doorgroeien tot woudreuzen. Maar ze gaan weg,” aldus de omwonenden.

Volgens SBB gebeurt dat omdat het onmogelijk is onderhoud te plegen aan de eiken in een laanstructuur. Daarvoor is er in het gebied teveel ander werk dat de aandacht vraagt. “Dus omdat je geen onderhoud aan een prachtige bomenlaan kunt geven haal je gewoon de bomen weg,” vragen de omwonenden zich af.

Kachelhout

De buurtbewoners hebben aangeboden zelf de lanen te onderhouden, zoals het onderhouden van de vogelkers en het opruimen van takhout na de ingreep. Ze willen dat doen in ruil voor kachelhout.

“Dan denk je, daar zijn ze bij Staatsbosbeheer vast erg blij mee? Nee, want Staatsbosbeheer gaat dit zelf doen, hoe dan? Door het allemaal te laten liggen want het takhout moet de bodem van de arme zandgronden weer verrijken. Raar want een bos is een ecosysteem en houdt zichzelf in stand. Door extra takhout achter te laten neemt de kans op explosieve groei van ongewenste soorten alleen maar toe,” schrijven Jansen en Van Tilburg.

Vresselse Bos (archieffoto)