Omroep Meierij zendt 'Ooggetuigen van de granaatweken' uit

SCHIJNDEL – Omroep Meierij zendt dinsdag 28 april en woensdag 29 april de documentaire “Ooggetuigen van de granaatweken in Schijndel 1944” uit. De documentaire is gemaakt door Henk Helsdingen in opdracht van de Heemkundekring Schijndel.

De documentaire vertelt het verhaal over de granaatweken. Nadat Schijndel in 1944 bevrijd was keerden de Duitsers toch weer terug naar het dorp waar zij zich verschansten. Wekenlang vuurden de geallieerden granaten op Schijndel af om de vijand voor de tweede keer te verjagen.

Honderden uren werk
Het bombardement verwoestte niet alleen levens maar ook grote delen van het centrum van Schijndel. Helsdingen werkte samen met een aantal andere mensen honderden uren om getuigen te horen zodat hij de geschiedenis op film konden vastleggen.

De film is tijdens de herdenking van 75 jaar bevrijding een aantal keren vertoond in ’t Spectrum in Schijndel. In de aanloop naar de nationale bevrijding heeft de Heemkundekring de documentaire vrij gegeven voor uitzending op televisie.

Samenwerking met Phoenix
Omroep Meierij zendt “Getuigen van de granaatweken” uit in het kader van onze samenwerking met Phoenix Cultuur. Culturele en andere organisaties stellen materiaal te beschikking om overdag uit te zenden, speciaal voor mensen die aan huis gekluisterd zijn door de coronacrisis. Daarom wordt de documentaire dinsdag en woensdag uitgezonden in 15.15 uur, direct na onze nieuwsuitzending RondOM.