Omroep Meierij zendt Leefgoed Journaal uit

Talkshow over ombouw kloostercomplex Veghel

MEIERIJSTAD – Omroep Meierij Televisie zendt woensdag 4 november rond 19.15 uur een talkshow uit over Leefgoed Veghel. Dat is het plan voor het klooster van de Zusters Franciscanessen in Veghel.

De talkshow is wordt gepresenteerd door Michiel Kerkhoff uit Veghel. Het Leefgoed Journaal is opgenomen in de kapel van het klooster.

In het klooster komen uiteindelijk appartementen en ruimtes voor maatschappelijke instellingen. De veertigduizendvierkante meter grote binnentuin wordt publiek toegankelijk. Dat alles in de geest van de 175-jarige zusterorde.

De Zusters Franciscanessen en Zenzo Maatschappelijk Vastgoed (samen Z-enzovoorts) en de gemeente Meierijstad hebben vorige week een overeenkomst getekend waarin staat hoe het kloostercomplex ontwikkeld zal worden.

Zenzo maakt ook allerlei maatschappelijke voorzieningen in het gebouw, zoals een ontmoetingscentrum, een biljartzaal en een jeu-de-boule-baan. Daarnaast zijn er bij de ontwikkeling van het complex talloze zorginstellingen betrokken die allemaal hun eigen bijdrage leveren.

Efficiënter werken

Eén van die organisaties is Brabant Zorgt. Ineke van Eekelen van Brabant Zorg zegt over het concept: Mensen hebben behoefte aan sociale controle, een praatje met de buren of een helpende hand. Dus vroegen we ons af: hoe kunnen we de leefkwaliteit zo hoog mogelijk houden? Hoe kunnen we meer samen doen? Met Leefgoed wordt een plek gecreëerd waar diverse organisaties dicht bij elkaar zitten. Hierdoor kunnen we sneller signaleren en inspelen op de behoeften van de bewoners. We kunnen efficiënter te werk gaan.”

In het levenswerk dat de zusters ooit begonnen wonen straks andere mensen. In juli 2019 begon op het voormalig ziekenhuisterrein de bouw van verschillende woningtypes. Die zijn allemaal verkocht. Ook alle koopappartementen op het terrein zijn al verkocht. Daarnaast komen er 46 levensloopbestendige huurappartementen waarvan de bewoners gebruik kunnen maken van de thuiszorg van BrabantZorg. In het derde gebouw komen 36 huurappartementen voor hulpbehoevende ouderen. Daarnaast wordt het kloostercomplex omgetoverd tot appartementen voor jong en oud, met of zonder zorgbehoefte.

Ook tegenbelangen

In de talkshow die Omroep Meierij 4 november uitzendt komt in diverse filmpjes naar voren hoe het plan er uit komt te zien. De makers hebben er naar gestreefd alle belangen en tegenbelangen aan bod te laten komen. In deze extra filmpjes kun je denken aan personen als iemand van AREA, die de toelichting van jeugd vertegenwoordigd, een woordvoerder van bezwaarmaker en een ondernemer uit het centrum.

Leefgoed Journaal: woensdag 4 november direct na ons nieuwsprogramma RondOM van 19.00 uur. Omroep Meierij is te ontvangen op de volgende kanalen: KPN digitaal: 1333; Ziggo digitaal: 39; Telfort digitaal: 1333; Trined digitaal: 500; T-Mobile thuis: 712; Solcon: 833; Caiway: 12; Delta: 801.