Omroep Meierij zendt laatste concert Jan van Lee Mannenkoor uit

MEIERIJSTAD – Van maandag 15 tot en met zondag 21 augustus zendt Omroep Meierij na de nieuwsrubriek RondOM het eerste deel uit van het slotconcert van het Jan van Lee Mannenkoor. Het tweede en laatste deel volgt in de week van 22 augustus. Dit laatste optreden vond plaats op zondag 29 mei 2022 in een nagenoeg volle Sint Lambertuskerk in Veghel. Hiermee viel na 58 jaar het doek definitief en resten alleen nog de opnames die Omroep Meierij van dit voormalige unieke bedrijfskoor maakte.

Met nog slechts 15 zangers was het volgens Jan Dobbelsteen niet meer mogelijk om een volwaardig 4-stemmig koor in stand te houden. Het lukte nog wel wel om met hulp van een aantal gastzangers een afscheidsconcert te organiseren. Volgens Dobbelsteen is de coronapandemie van de laatste twee jaar debet geweest aan de ondergang van het eens zo befaamde mannenkoor. Een gezelschap dat tijdens het 50-jarig jubileum in 2014 nog 33 zangers telde. Tijdens de beperkende coronamaatregelen was repeteren niet of nauwelijks meer mogelijk.

Ook geen Kerstconcert
Rond Kerstmis 2021 scheen er nog licht aan de horizon en repeteerde het koor voor het Kerstconcert in de kapel van de zusters Franciscanessen. “Maar helaas moesten we dat optreden afzeggen, ook weer vanwege het aantrekken van de coronamaatregelen”, zegt Jan en vervolgt: “Leden stopten om diverse redenen en uiteindelijk bleven we nog met 15 zangers over. Te weinig om door te gaan”.

Ode aan de sponsors
Toch wilden de 15 overgebleven koorleden er volgens Dobbelsteen niet zo maar de brui aan geven. Dat zou niet netjes zijn geweest tegenover de mensen die het koor altijd financieel steunden. Waaronder Theo van Lee en echtgenote Gerrie die de sponsoring op zich namen na het overlijden van Jan van Lee in 1983. Deze laatste stond aan de wieg van het “Van Lee Koor’ als personeelsonderdeel van het gelijknamige wegenbouw- en bouwbedrijf.

Gratis concerten
Toen de firma Heijmans 10 jaar na overname van de firma van Lee de sponsoring moest stoppen waren het dezelfde familieleden die het koor bleven ondersteunen, samen met een tiental anderen. Daardoor was het mogelijk om de jaarlijkse 3 à 4 concerten in verzorgingshuizen, bij kerkdiensten en gildemissen en andere manifestaties geheel gratis te verzorgen. Omdat in 2009 geen sprake meer was van een bedrijfskoor wijzigde men de naam in ‘Jan van Lee Mannenkoor’.

Eerbetoon
Het afscheidsconcert werd opgeluisterd door sopraan Neeltje van Doore en pianist Wim van Asseldonk. Onder leiding van dirigente Carla Bons zong het koor 18 voornamelijk klassieke koorstukken. Waaronder het nummer Va Pensiero uit de opera Nabucco van Verdi. Met als allerlaatste liederen ‘Oh Marenariello’ en Mijn Brabant. Als eerbetoon aan de familie van Lee.