Omikron nu dominante coronavariant

Minder coronabesmettingen in Meierijstad

MEIERIJSTAD – Opnieuw is het aantal mensen met een coronabesmetting in Meierijstad gedaald. Deze week noteert het RIVM voor Meierijstad 645 besmettingen. Vorige week was het aantal nog 849. Het aantal mensen uit Meierijstad dat met een COVID-besmetting in het ziekenhuis ligt bleef tien. Er overleed in de laatste telperiode niemand uit Meierijstad

De virusvariant omikron veroorzaakt sinds deze week meer dan de helft van de besmettingen en is daarmee de dominante variant in Nederland. De snellere verspreiding van deze variant zal de komende tijd tot extra besmettingen leiden, waardoor ook het aantal ziekenhuisopnames weer zal toenemen. De nieuwe maatregelen die op 19 december zijn ingegaan, moeten bijdragen aan het zoveel mogelijk beperken van de verwachte extra druk op de zorg die door de omikronvariant veroorzaakt wordt.

Voor heel Nederland geldt dat het aantal patiënten met COVID-19 dat werd opgenomen in het ziekenhuis, in de afgelopen week daalde naar 1.063 personen, een afname van 26% vergeleken met de week ervoor. Er werden 191 nieuwe patiënten met COVID-19 opgenomen op de IC, dat zijn 65 nieuwe patiënten minder (-25%) dan in de week ervoor.

De dalende ziekenhuisopnames zijn een effect van de maatregelen van 28 november, waaronder de avondsluiting. Het effect van de maatregelen van 19 december zal naar verwachting begin januari 2022 zichtbaar worden. Door de lange ligduur van patiënten met COVID-19 blijft de druk op de ziekenhuizen hoog.

Regionale verschillen

Afgelopen week werden 84.398 positieve testuitslagen gemeld, 11% minder dan de week ervoor. Ruim 346.000 (346.667) mensen lieten zich testen bij de GGD, 9% minder dan de week ervoor. Per 100.000 inwoners kregen 482 personen een positieve testuitslag.

Er zijn regionale verschillen in het aantal mensen met een positieve coronatestuitslag. Het hoogste aantal besmettingen per 100.000 inwoners was in Amsterdam-Amstelland (627), gevolgd door Gooi- en Vechtstreek (585). Het laagste aantal positieve testuitslagen werden gemeld in Limburg-Noord (356). In alle leeftijdsgroepen, behalve bij 18-29 jarigen, is een afname in het aantal gemelde positieve testen zichtbaar (figuur 1).