Ombouw Molenheide naar vakantiepark loopt eerste vertraging al op

MEIERIJSTAD – Wethouder Jan Goijaarts van Meierijstad is vastbesloten: Resort Molenheide in Schijndel moet een gewoon vakantiepark worden. Zonder chalets die permanent bewoond worden. Ook al duurt dat nog vijftien jaar.

Voorlopig wordt het dan al vijftien jaar en zes weken. De fracties die er donderdag voor het eerst spraken over de nieuwe bestemming voor het gebied Molenheide besloten in overgrote meerderheid de gemeenteraad voor te stellen het besluit zes weken vooruit te schuiven.

In de voorbereiding is namelijk met heel veel partijen gesproken, maar niet met de omwonenden van het gebied. Dat kan ook nog als het besluit genomen is, maar de meestel fracties willen dat vooraf doen want mogelijk dat dat tot nieuwe inzichten leidt die op voorhand kunnen worden ingepast.

Zo glad als een biljartbal

Sikko Oegema (PvdA) zei dat hij appjes van omwonenden heeft gekregen die helemaal niet blij zijn dat Paaspop meer ruimte en mogelijkheden krijgt. “Ze maaien dan alle weilanden zo glad als een biljartbal zonder enig ecologisch besef. Daar vliegt geen koolmees meer overheen,” had Oegema gehoord. Volgens hem is de gemeente vergeten met die omwonenden te praten.

Er is wel gesproken met de Vereniging van Eigenaren van Resort Molenheide. En dat wil Goijaarts blijven doen. Hij wil de route zij aan zij lopen met die VVE. Volgens de wethouder hebben ze namelijk hetzelfde doel: een keurig park. Ze verschillen wel over een cruciaal punt: de permanente bewoning.

De politiek van Meierijstad heeft donderdag dus voor het eerst gesproken over het plan om het gebied Molenheide om te vormen tot een gebied voor recreatie, sport en natuur. Er komt meer ruimte voor Paaspop en de manege in het gebied.

Twee werelden

De discussie over Resort Molenheide is niet eenvoudig omdat het park uit twee werelden bestaat. Het recreatiepark waar keurig nette mensen met gedoogsteun van de oude gemeente Schijndel al jaren vreedzaam wonen en die alle sympathie van de gemeenteraadsleden hebben. En een deel waar de chalets illegaal zijn verhuurd aan arbeidsmigranten en waar sterke vermoedens zijn van mensenhandel en witwassen.

Die situatie maakt het tot een ingewikkelde zaak. Alle fracties willen dat er voor die oorspronkelijke bewoners een nette oplossing wordt gevonden als uiteindelijk wordt besloten dat er een einde moet komen aan de permanente bewoning. Dat mag best vijftien jaar en zes weken duren als dat volgens de menselijke maat moet. De fracties willen daarentegen dat er heel snel een einde komt aan de vermeende criminaliteit.

Er werd lang gediscussieerd over handhaving van de regels waarbij dingen steeds door elkaar liepen. “Waarom kunnen we niet alleen op de illegaliteit handhaven,” vroeg CDA’er Johan van Gerwen. “We willen niet op één onderdeel handhaven. We willen toe naar een situatie die compleet legaal is, ” antwoordde de wethouder.

Dat wilden alle gemeenteraadsleden wel. “Maar waar laten we al de mensen”, vroeg Marischka Klotz van HIER zich af. “Dan moeten we onze woningvoorraad flink uitbreiden. Dat redden we niet”.

Normale woonwijk

Marrik van Rozendaal van D66 was de eerste die donderdag met het idee kwam om van Resort Molenheide een normale woonwijk van te maken. Dat zou vierhonderd huizen opleveren. Volgens hem waren er dan alleen maar winnaars.

Goijaarts wilde er niks van weten. Hij wees de raad erop dat die er mee heeft ingestemd om in het gebied Molenheide geen woonwijk te bouwen. Er waren volgens de wethouder nog een paar anders obstakels. “Niet alle woningen voldoen aan het bouwbesluit. Dat betekent dat de huidige bewoners moeten gaan investeren. Als het een woonwijk wordt moeten wij als gemeente gaan investeren in de openbare ruimte. Normaal dek je dat af met de verkoop van kavels. Dat gaat nu niet. Bovendien loop je het risico dat je bij goedkeuring voor een woonwijk gelukszoekers en speculanten aantrekt.”

De komende tijd worden er nog meer meningen opgehaald om een nog beter voorstel aan de gemeenteraad voor te kunnen leggen.

Sikko Oegema