OM eist 24 maanden tegen man uit Veghel vanwege bankhelpdeskfraude

VEGHEL - Een 21-jarige man uit Veghel hoorde maandag 24 maanden celstraf tegen hem geëist worden door het Openbaar Ministerie (OM). De Veghelaar zou zich schuldig hebben gemaakt aan bankhelpdeskfraude. Volgens het OM gaat het om duizenden euro's aan schade.

De verdachte zou veertien, vaak bejaarde, slachtoffers hebben gemaakt. De zaak kwam aan het licht toen in februari 2023 een 88-jarige vrouw aangifte deed, nadat ze werd gebeld door de verdachte. Hij probeerde haar te overtuigen dat er een poging was gedaan om geld van haar rekening af te halen. De verdachte ontfutselde uiteindelijk de pincode van de vrouw. Later die dag kwam iemand langs om haar pinpas op te halen. Daarnaast werd haar verteld om voor haar veiligheid haar sieraden af te dragen. De bankpas werd vervolgens gebruikt om geld te pinnen en goederen te kopen. Het slachtoffer deed aangifte, waarna de politie de verdachte man herkende.

De politie stelde vervolgens een onderzoek in naar de verdachte. Daaruit bleek dat er tussen januari en november 2023 veertien keer is gepind met gestolen bankpassen. Verder werden er nog meer sieraden gestolen. De totale schade betrof ruim €12.000,- aan gepind geld en ruim €30.000,- aan sieraden. Op 2 maart 2024 werd de man in zijn woning aangehouden. Hier werden ook hard- en softdrugs aangetroffen.

Het OM verwijt de man van schaamteloze oplichting van slachtoffers op hoge leeftijd. De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers bedroeg 81,5 jaar. "Bij sommige slachtoffers werden sieraden in hun eigen woning meegenomen die van grote emotionele waarde waren. Dit heeft bij meerdere slachtoffers geleid tot gevoelens van schaamte, onveiligheid en het verlies van vertrouwen in anderen. Dat reken ik verdachte dan ook zwaar aan", aldus de officier van justitie.
Het OM eiste daarom 24 maanden celstraf, waarvan 12 voorwaardelijk. Omdat bij de verdachte een lichte verstandelijke beperking geconstateerd eiste het OM ook dat de man naast de straf behandeld gaat worden.