OM eist 18 jaar voor brandstichting tegen man uit Schijndel

DEN BOSCH - Tegen een 20-jarige man uit Schijndel eist het Openbaar Ministerie Oost-Brabant (OM) een gevangenisstraf van achttien jaar. Hij zou in oktober 2020 brand hebben gesticht in zijn ouderlijke woning in Schijndel. De vuurzee kostte bijna het leven aan zijn ouders en zussen.

Tijdens de behandeling van de zaak kwam naar voren dat de verdachte zich soms buitengesloten zou voelen. Een echt motief voor de brandstichting werd niet gevonden. De verdachte ontkent en wilde verder weinig verklaren. Hoewel uit psychologisch onderzoek zorgelijke persoonlijkheidskenmerken naar boven komen, blijkt er verder geen sprake van een stoornis. Geconcludeerd wordt dat de verdachte volledig toerekeningsvatbaar is. De officier van justitie concludeert op basis van het dossier dat hij de brand gesticht heeft, wat het motief dan ook mag zijn. Uitspraak in de zaak is op 27 mei.

Massaal optreden hulpdienstenDe brand vond plaats in de nacht van 13 oktober 2020 aan de Planetenlaan in Schijndel. Hulpdiensten rukten destijds massaal uit. Er kwamen vier ambulances en een traumahelikopter ter plaatse. Vier bewoners werden per ambulances overgebracht naar verschillende ziekenhuizen. Eén van hen werd onder begeleiding van een trauma-arts naar het Radboud UMC in Nijmegen vervoerd. De brandweer zette twee blusvoertuigen, een hoogwerker en een waterwagen in. De zolderverdieping van de woning werd volledig verwoest door de brand. Ook de naastgelegen woning liep rookschade op. In juli 2021 arresteerde de politie de verdachte op verdenking van brandstichting in het huis waarin hij woonde met zijn ouders en twee zussen.

Verdachtenbank