“Noodwoningen op deze locaties zijn geen goede oplossing voor woningnood”

Actiegroep Eerschot vindt brede steun in Rooise gemeenschap

SINT-OEDENRODE – Buurtbewoners zijn ‘niet gecharmeerd’ van de mogelijkheid om op het veld achter basisschool Eerschot een twintigtal noodwoningen te realiseren. Een initiatiefgroep heeft een petitie gestart tegen de komst ervan die inmiddels ruim 1000 keer is ondertekend.

“We zagen enkele maanden geleden mensen bezig met een sonderingsonderzoek. Op onze vraag waarom dit werd uitgevoerd kregen we een heel vaag antwoord. Toen we vier weken later de gemeente belden om opheldering bleek dat men onderzoek doet naar een geschikte locatie voor een twintigtal noodwoningen,” vertelt initiatiefnemer van de actiegroep Frank van den Langenberg.

In een bewonersbrief naar de gemeente heeft de actiegroep duidelijk gemaakt deze locatie niet geschikt te vinden voor noodwoningen die er in de regel zo’n 15 jaar blijven staan. Het geeft extra drukte, verkleint een belangrijke buitenspeelplek voor kinderen en vermindert de verkeersveiligheid. Tevens heeft men een WOB-verzoek ingediend. Een petitie waarin staat dat dergelijke centrale plekken in Rooi geen geschikte plaats zijn voor noodwoningen vindt brede steun in de gemeenschap.

“Wij zijn nu anderhalve dag bezig en online is de petitie al 700 keer ondertekend. Ook gaan we met mondkapjes de wijk rond en daar zijn nu zo’n 300 ondertekeningen bijgekomen. Per uur komen er wel 15 reacties bij, ”aldus Frank. De wijkvereniging heeft zich inmiddels aangesloten bij de actiegroep en er is ook een WhatsApp groep gestart. In de wijk zijn flyers rondgedeeld die voor de ramen gehangen kunnen worden. De basisschool zal bij het doorgaan van het plan een groot deel van hun speelplek verliezen. Komende maandag is er een overleg met de actiegroep en de gemeente gepland.

Woningnood wringt overal

Net als overal in Nederland is er een grote vraag naar betaalbare woningen. De gemeente doet er alles aan om die vraag te kunnen beantwoorden, maar er is weinig ruimte, de bouwprocessen duren lang en verlopen vaak traag. De plaatsing van noodwoningen zou de grootste nood wat kunnen verzachten. De gemeente is uiterst voorzichtig met voorbereidend onderzoek hiervoor om te voorkomen dat er onnodig veel ophef ontstaat.

De mogelijke locatie voor noodwoningen
Optie 2 voor noodwoningen