Nog betere afvalscheiding in Rooi

MEIERIJSTAD – Op de milieustraat in Sint-Oedenrode begint een proef waarbij het restafval ter plekke wordt gesorteerd door medewerkers van de milieustraat. Die kijken direct nadat het afval is ingeleverd of daar spullen tussen zitten die opnieuw gebruikt kunnen worden.

Inwoners van Meierijstad scheiden hun spullen best goed. Daardoor wordt er steeds minder naar de vuilstort gebracht. Toch worden er nog steeds spullen aangeboden die ook hergebruikt zouden kunnen worden zonder dat de aanbieders daar bij stil staan.

Tafel


Zoals bijvoorbeeld kasten, bankstellen, kapotte fietsen en elektrische apparaten, maar ook hout waar nog een tafel van gemaakt zou kunnen worden.

Direct na Pasen, op 6 april, begint er in Sint-Oedenrode een proef om het afval nog beter te scheiden. Er komen drie pleinen op de milieustraat. Eentje voor glas, luiers, plastic, metaal en drankverpakkingen; één voor puin en tuinafval en één voor elektronica en gebruiksspullen. Om de milieustraat opnieuw in te richten is die van 1 tot en met 5 april gesloten. Inwoners van Sint-Oedenrode moeten die week naar Schijndel of Veghel.


Het nieuwe systeem gaat via een zogenoemde drive-thru, te beginnen met één dag in de week. Bezoekers kunnen op die dag hun elektronica en gebruiksspullen op de roltafels leggen. Die hoeven mensen dan niet meer zelf uit te sorteren. Papier, plastic, puin en groenafval moeten nog wel gesorteerd worden aangeleverd.

Milieustraat Sint-Oedenrode