NK Handboogschieten in Schijndel

SCHIJNDEL - 110 Handboogschutters doen zaterdag en zondag mee aan het Nederlands Kampioenschap outdoor, dat op de banen van handboogvereniging Landmans Unie wordt gehouden. Een twintigtal leden van de vereniging zijn de afgelopen week druk doende geweest om de banen optimaal af te leveren.

Zondag finalerondes
Onder de deelnemers die zich zaterdag voor de kwalificatierondes aan de Dopheiweg meldden was ook de schutters van Team NL. Over acht dagen reizen zij af naar Tokyo om daar mee te doen aan de Olympische Spelen. Eén van hen is Gijs Broeksma. De olympiaganger gebruikt dit toernooi niet alleen om zich op de spelen voor te bereiden. “Ik wil natuurlijk ook graag Nederlands Kampioen worden”, vertelde hij na de kwalificatierondes. Net als zijn medeschutters van Team NL stond hij er goed voor en is zodoende ook zondag in Schijndel nog aan het werk te zien bij de finalerondes.

Ervaring in organiseren
Dat de Nederlandse Handboogbond de organisatie overlaat aan Landmans Unie is volgens Paul van den Brand van de Schijndelse vereniging niet zo vreemd. ´Wij hebben al meer wedstrijden voor de bond tot een goed einde gebracht. Als men belt om zo’n toernooi te organiseren dan doe je dat. Daarmee worden we door veel vrijwilligers geholpen”, aldus Van den Brand.

Toegankelijke sport
De finalisten, inclusief die van Team NL, zijn zondag nog vanaf 10.00 uur aan het werk te zien. Volgens Paul is het leuk om zo’n wedstrijd te komen bekijken. Het is weer eens iets anders dan een voetbal- of Formule I-wedstrijd. Handboogschieten is een erg toegankelijke sport en de olympiagangers die men over enkele weken op televisie in Tokyo een poging zien doen om een gouden medaille te halen kun je hier in Schijndel als het ware gewoon aanraken.