NK en WK: Zwijsen College scoort met robotica

De vreugde was groot toen Team Rembrandts hoorde dat ze doorgaat naar de finale.
Fotograaf: https://www.youtube.com/c/Teamrembrandts

VEGHEL – Robots gaan zaterdag 2 april de strijd aan voor het Nederlands kampioenschap op het Zwijsen College. Daar is van 8.30 tot 20.00 uur de FTC Dutch League Championship: een wedstrijd waarbij middelbare scholieren een robot bedenken en bouwen. Aan de finale doet ook het team ‘Beyond Reach’ van het Zwijsen College mee.

Onlangs behaalde Team Rembrandts, dat bestaat uit leerlingen van het Zwijsen College en het Heerbeeck College in Best, de finale van het wereldkampioenschap FIRST Robotics Competition. Half april is de finale in Houston in Amerika.

Skills programma
Rens Kappert, oud-leerling van het Zwijsen College, is een van de begeleiders van Team Rembrandts. “De FIRST robotics competition is een Amerikaanse roboticawedstrijd. Doel is om jongeren te introduceren in de wereld van techniek. Het team bestaat uit leerlingen van de middelbare scholen. Zij bereiden zich op de wedstrijd voor met een speciaal Skills Class Programma. Dat duurt twee keer een half jaar. Elke woensdagavond komt het team bij elkaar om dat programma te volgen. Daarin leren de teamleden van alles, zoals de basis van 3D tekenen en printen, metaalwerk, elektronica, software maar ook bijvoorbeeld overleggen en samenwerken.”
Opdracht
Elk jaar krijgen de teams die meedoen aan de FIRST Robotics Competition dezelfde spelopdracht. Want de bedoeling is dat elk team een robot ontwerpt en bouwt die in een spel tegen andere robots strijdt. Uiteraard is die opdracht wel elk jaar anders. “Tijdens een kick-off weekend gaat het team kijken welke mogelijkheden er zijn om de robot te bouwen,” legt Rens Kappert uit. “De eerste dagen kijken we vooral naar alle mogelijke manieren om het spel, of een element daarvan, te spelen en hoeveel punten je daarmee in een wedstrijd zou kunnen scoren. Uiteindelijk worden hierin keuzes gemaakt. Daarna wordt een prototype van alle subsystemen gemaakt. De volgende stap is het maken van een 3D ontwerp. In samenwerking met onze partners maken we een eerste model dat we heel goed testen. Daarna maken de verbeterde ‘wedstrijdrobot’ die meegaat naar Amerika.”

Finale
Tijdens de competitie begin maart werkte de robot van Team Rembrandts heel goed. Zo goed dat het team een finaleplek veroverde. Het team hoopt tijdens de finale een verbeterde versie van de robot te presenteren. Rens Kappert: “Je ervaart tijdens de competitie nog altijd veel waardevolle verbeter- en sterktepunten aan je robot. Die willen we zoveel mogelijk verwerken.”