Nieuwe verlichting moet Meierijstad veiliger en zuiniger maken

MEIERIJSTAD – De gemeente Meierijstad is begonnen met de vervanging van alle openbare verlichting door LED verlichting. Het gaat om zo’n 21.000 lichtpunten. De hele operatie duurt 10 jaar.

De gemeente wil op die manier duurzamer worden. Bovendien moet deze operatie een besparing van 180duizend euro opleveren.

Volgens de gemeente is het licht van LED-lampen zoveel beter dat het de sociale veiligheid vergroot. Omdat ook de armaturen en de lichtmasten zelf worden vervangen verwacht de gemeente 35 procent minder storingen.

Lichtvervuiling

Nadat een lantaarnpaal is vervangen kan het licht beter worden geregeld. Zo kan bijvoorbeeld na 22.00 uur het licht worden gedimd tot 70 procent. Naast een besparing op energie wordt ook de “lichtvervuiling” gereduceerd. Het beperken van ‘lichtvervuiling’ is een belangrijke nevendoelstelling van de gemeente. Het gaat dan vooral om het buitengebied. Daar wordt geen verlichting (bij)geplaatst als dat niet strikt noodzakelijk is. In het buitengebied doet verlichting vooral dienst als oriëntatiepunt. Dit is vaak op kruisingen van wegen en in scherpe bochten .

Doorgaande fietspaden die onderdeel zijn van een regionale fietsroute krijgen waar nodig ook verlichting. Bijvoorbeeld het fietspad tussen Mariahout en Zijtaart en dat tussen Son en Nijnsel.

De nieuwe masten zijn ook geschikt voor zogenoemde Smart City ontwikkelingen die nog komen zoals luchtmetingen, signalering gladheid, parkeerdetectie, oplaadfunctie en 5G.