Nieuwe roeiclub de Meierij heeft al zeventig leden

De aanwezigheid van roeiboten in de Zuid-Willemsvaart tussen Veghel en Keldonk wordt vanaf begin volgend jaar heel gewoon
Fotograaf: roeiverenigingdemeierij.nl

MEIERIJSTAD – Vorig week werd roeivereniging de Meierij officieel opgericht en inmiddels hebben zich al ruim zeventig aspirant-leden aangemeld. Eén van hen is Twan van de Meerakker uit Zijtaart en hij heeft ook direct de publiciteit van de club op zich genomen. Overigens heeft Twan zelf nog nooit geroeid. Hij zal evenals andere onervaren aspirant-leden een basiscursus roeien van vijftien uur moeten volgen. Pas dan mag hij zonder begeleiding in één van de boten stappen.

Roeivereniging de Meierij gaat vanaf volgend jaar roeien op de Zuid-Willemsvaart tussen ruwweg Sluis Veghel en Sluis Keldonk, een traject van zo’n zes kilometer. Het initiatief komt van de Koninklijke Nederlandsche Roeibond. Een vertegenwoordiger van de bond heeft vanaf mei gesprekken gevoerd met de gemeente en Rijkswaterstaat over de haalbaarheid van het roeitraject en de oprichting van de vereniging voorbereid. Nu de acte is ondertekend heeft een lokaal bestuur de taken overgenomen.

Acht boten en een clubhuis
Uitvalsbasis van de vereniging moet volgens Twan van de Meerakker de Sluis Hoek bij de passeerhaven in Zijtaart worden. Op dit verbrede deel van het kanaal zouden in eerste instantie zeecontainers met materiaal neergezet kunnen worden. Het gaat dan om de acht boten van de club zijn ter beschikking gesteld door meerdere roeiverenigingen uit het hele land. Vanaf volgend jaar zijn de roeiboten in de Zuid-Willemsvaart te zien. Leden volgen vanaf januari clinics om de sport beter te leren kennen. Er wordt uitleg gegeven over de veiligheid op het water, de belangrijkste roeicommando’s en hoe de boten in het water te leggen en in te stappen. Daarna wordt er geroeid, met een ervaren roeier aan boord.

Geïnteresseerden met ervaring kunnen voorroeien. Zo laat je zien welk roeiniveau je in de praktijk beheerst. In maart is er voor beginners de basiscursus, die wordt na vijf weken afgesloten met een examen.