Nieuwe 'rattenvanger' in Meierijstad

Meierijstad - De rat rukt op in Meierijstad. Vergeleken met 2019 zijn er in de eerste helft van 2020 meer meldingen van rattenoverlast binnengekomen bij de gemeente. Daarom zoekt de gemeente naar andere manieren om de rat te bestrijden. Een daarvan is de plaatsing van 12 intelligente rattenvallen.

Simkaart

De nieuwe rattenval is speciaal ontwikkeld voor het vangen van bruine ratten. Bijzonder is dat deze slimme val niet opvalt: hij kan ingebouwd worden in onder meer plantenbakken of straatmeubilair, zoals bankjes. In de val zit een simkaart en een zogenoemd GPRS-systeem. Zit een rat in de val gevangen, dan stuurt de slimme rattenval automatisch een melding door.

Snel legen

Belangrijkste winstpunt is dat de vallen voortaan heel doelgericht en snel geleegd kunnen worden. Dat is belangrijk, want als een rat te lang in een val ligt, vermijden andere ratten vanzelf die val. Dat bemoeilijkt de bestrijding van de rattenoverlast.

LEES OOK: Geef ratten geen kans

Verbod op gif

De gemeente Meierijstad zet nu 12 slimme rattenvallen als proef in. Daarmee bereidt de gemeente zich ook voor op een nieuw verbod. Vanaf 2023 is het namelijk niet meer toegestaan om met bepaalde pesticiden ongedierte te bestrijden. Dan zal het nog belangrijker worden om gezamenlijk met buurtbewoners overlast van ratten zoveel mogelijk te voorkomen. Belangrijke tips daarvoor zijn om de tuin opgeruimd te houden, geen eten of voer buiten te laten staan en rattenklemmen te plaatsen als dat nodig is.