Nieuwe plannen voor kerken Boerdonk, Keldonk en Mariaheide voorlopig in de ijskast

BOERDONK – In Boerdonk ligt een concreet plan voor een nieuwe, maatschappelijke bestemming van de kerk klaar. Voor de andere twee kerken die de Veghelse Franciscusparochie gedwongen afstoot in Keldonk en Mariaheide, is een bidbook uitgebracht. Daarin leggen geïnteresseerden hun plannen uit en wordt gekeken of het een en ander haalbaar is.
Archieffoto van de kerk van Keldonk.

De Franciscusparochie stelt bepaalde eisen aan de verkoop van de kerkgebouwen. Er zit bijvoorbeeld een kettingbeding op. “Een nieuwe bestemming mag niet tegenstrijdig zijn met het oorspronkelijke gebruik van een kerk. We willen bijvoorbeeld geen discotheek of gokcentrum in het gebouw”, zegt parochiebestuurslid Jos van de Voort. Het parochiebestuur beoordeelt de plannen die komende maanden binnenkomen op haalbaarheid. De voorkeur van de parochie gaat uit naar een maatschappelijke bestemming. De kerk in Boerdonk krijgt die wellicht. 

School en gemeenschapshuis Boerdonk
Willem van Veghel, voorzitter van de dorpsraad van Boerdonk, maakt zich met de dorpsraad al jarenlang hard voor een nieuw centrumplan voor onder meer de kerk, school en het gemeenschapshuis. “De gemeente heeft twee jaar geleden gezegd dat er budget is om een school (inclusief gymzaal) te bouwen in Boerdonk en doet onderzoek naar waar dat het beste kan. De school kun je in Boerdonk echter niet los zien van het gemeenschapshuis.” Van Veghel verwacht dat de resultaten van het onderzoek in januari naar het college van b en w gaan.

De gemeente gaat na 2026 kijken hoe het verder moet met de kerk in Boerdonk. Van de Voort: “Je kunt een kerkgebouw niet van de ene op de andere dag sluiten. We willen er de tijd voor nemen en praten in de tussentijd niet met andere partners.” Het parochiebestuur wil de mogelijkheid openhouden om in kerkdorpen kerkdiensten te houden.

‘Gezichtsbepalende gebouwen veiligstellen’ 
Meierijstad onderzoekt meerdere scenario’s, zoals nieuwbouw van de school in Boerdonk op de huidige of een andere locatie. Een andere optie is om een multifunctionele accommodatie te regelen in de kerk én in het gemeenschapshuis. Dat is de voorkeur van de dorpsraad van Boerdonk. “Wij willen op langere termijn die gezichtsbepalende gebouwen veiligstellen voor Boerdonk”, zegt de voorzitter van de dorpsraad. Boerdonk geeft volgens hem al jarenlang duidelijk het signaal dat de kerk gewaarborgd moet blijven voor het dorp. 

Ook onderzocht de gemeente of er in de kerk van Boerdonk, net zoals in Olland, woningen kunnen komen. Van Veghel: “Area heeft daar het afgelopen najaar naar gekeken.” Volgens de woningbouwvereniging is het in de kerk praktisch onmogelijk om woningen te bouwen. De kerk is te klein. “Bovendien ligt er een kerkhof naast de kerk. De bewoners zouden dan vanuit hun raam op het kerkhof uitkijken”, zegt Van Veghel. 

Serieuze voorstellen
De parochie heeft voor de kerken in Keldonk en Mariaheide onlangs een bidbook uitgebracht. Van de Voort: “Wij verwachten in het voorjaar dat er serieuze voorstellen komen. Dan gaan we verder onderhandelen. Als er geen maatschappelijke acceptabele bestemming komt voor de kerken dan moeten we helaas kijken naar andere mogelijkheden.” Voor de Antonius Abtkerk van Eerde liggen de plannen van projectontwikkelaar Shaak voor een school en woningen momenteel stil vanwege allerlei bezwaren.