Nieuwe plannen duurzaam energie beleid Meierijstad

MEIERIJSTAD – De gemeenteraad van Meierijstad gaat zich op 25 mei (opnieuw) bezighouden met de vraag: hoe om te gaan met duurzame energie. Enkele weken geleden is tijdens een beeldvormende avond al met de raad gesproken over een meer concrete rol die de gemeente zelf wil gaan vervullen op dit gebied en nu heeft het college van B & W daar concrete(re) plannen voor uitgewerkt.
Zo moet er een lokaal investeringsplatform komen en moet, als er zonneparken worden aangelegd, dit zoveel mogelijk gebeuren in de vorm van dubbelfuncties zoals zonneparken boven parkeerplaatsen, op gevels en op rest stroken.
Ook wil de gemeente zelf een meer actieve rol vervullen bij de omgevingsdialoog met de inwoners van Meierijstad.
Wethouder Menno Roozendaal stelt dat de gemeente op allerlei manieren geprobeerd heeft om zoveel mogelijk belangstellenden bij het participatie-traject te betrekken en dat op deze manier de verschillende belangen zo goed mogelijk in beeld zijn gebracht.
Al die zaken hebben geleid tot een nieuw ‘Beleidskader duurzame energie opwek’ dat dus op 25 mei door de gemeenteraad moet worden vastgesteld.
Locaties
In het Beleidskader staan de algemene voorwaarden die voor élke vorm van duurzame energie opwek op land gaan gelden (bijv. zon, wind, geothermie, aquathermie, biomassa).
Voor zonneparken zijn aanvullend specifieke voorwaarden geformuleerd.
“Het beleidskader doet géén uitspraken over concrete locaties waar zonneparken kunnen komen. Zulke gebiedspecifieke uitspraken komen later in de nog op te stellen Toekomstvisie/Omgevingsvisie”, zo meldt de gemeente.
“Op dit moment lopen er verschillende initiatieven voor zonneparken. Een enkele is al vergund (Mastadriehoek Nijnsel, initiatiefnemer Solisplan), anderen bereiden hun vergunningsaanvraag voor (Schootsedijk Olland, initiatiefnemer ZonXP; Schootsedijk Olland, initiatiefnemer Statkraft).
Anderen (Vlagheide Eerde, initiatiefnemer Afvalzorg; Sterrebos Sint-Oedenrode, initiatiefnemer OpenNRG) zijn nog in afwachting van een principe-uitspraak van het college.
Die 5 initiatieven maken deel uit van de eerste tranche uit 2020. Voor die projecten verandert er niets als het nieuwe beleid wordt vastgesteld; zij vallen nog onder de ‘oude’ regels. Ook de 4 geplande windmolens van Veghel Win(d)t nabij de A50 vinden gewoon doorgang”, aldus de gemeente.
Tranches
Het college stelt voor in 2024 en in 2026 nieuwe tranches van elk 33 hectare open te zetten voor zon op land. Daarnaast wil ze tot 2030 66 hectare uit kunnen geven, buiten de tranches om; “Op
die manier zijn we flexibel om te kunnen inspelen op nieuwe ontwikkelingen en op lokale initiatieven die zich aandienen”, aldus de wethouder.