Nieuwe mascotte voor Meierijstad?

MEIERIJSTAD - Wordt het de nieuwe trots van Meierijstad? Als het aan de Eerste Schijndelse Kleindieren Vereniging ligt wel. Voorzitter Enri Vermeulen presenteert met zichtbaar genoegen een nieuwe kippenras. Het Meierij's Hoen. Het dier is van top tot teen zwart, heeft blauw vlees en groene eieren. Het zijn hele mooie dieren met een vage groene glas door de zwarte veren.

Geduld

Dierenarts Ruud Kaasenbrood is de fokker van het nieuwe ras: "In samenwerking met de ESKV," benadrukt hij. De kip is 'ontwikkeld' uit de Schijndelaar, ook een hoendersoort van eigen bodem. Dat is een kippenras die officieel is erkend in de kleur wit. Zover is het nog niet met de zwarte kip. Want om hem erkend te krijgen zal de vereniging geduld moeten hebben. Bij de Schijndelaar duurde het wel 25 jaar voor het zich officieel een raskip mocht noemen.

Mascotte ?

Deze nieuwe soort moet een symbool worden voor héél Meierijstad: "Omdat Schijndel is samengegaan met Veghel en Sint-Oedenrode hebben we de nieuwe kip het Meierij's Hoen genoemd." Op dat vraag of ze het zien zitten dat de nieuwe kip een mascotte van de gemeente kan worden, antwoorden Vermeulen en Kaasenbrood eendrachtig: "Dat zou wel leuk zijn."

80 jaar

Op 8 december bestaat De verenging 80 jaar, maar helaas kan dat niet gevierd worden. Hopelijk geeft het nieuwe kippenras wat extra glans aan het jubileum.