Nieuwe Koning Sint Barbaragilde Veghel (video)

VEGHEL – Frank-Jan van Zutven is sinds zondagmiddag de nieuwe Koning van het Sint Barbaragilde. Tijdens het Koningsschieten op het gildeterrein aan het Geerbos schoot de 49-jarige schutdeken en tamboer bij het 172e schot het laatste deel van de vogel af.

 

Geen Keizer
Pech was er voor Paul Wonders, tot dan tot tweemaal toe de Koning van Sint Barbara. Hij schoot met de overige 4 deelnemers mee voor het nieuwe Koningsschap. Was het hem gelukt het laatste deel naar beneden te schieten, dan zou Wonders zich tot Keizer hebben geschoten omdat hij dan voor het derde jaar op rij de Koningstitel behaalde. De regels schrijven voor dat je na 3 Koningstitels automatisch tot Keizer wordt gekroond. Helaas voor Wonders, was Frank-Jan van Zutven hem voor.

 

Op de kruiwagen
Na het etentje, ter afsluiting van het Koningsschieten, werd de nieuwe Koning, geheel volgens Veghels gildegebruik en traditie, door zijn Adjudant op de kruiwagen naar zijn huis gereden voor voortzetting van de feestelijkheden. Het Koningsschieten bij het St. Barbaragilde werd zondagmiddag geopend door wethouder Jan Goijaarts die namens de Overheid (gemeentebestuur), bij dit jaarlijks terugkerend evenement aanwezig was.
Collage St. Barbaragilde Veghel