Nieuwe klas adopteert Airborne Monument Eerde (video)

EERDE - Als je in de vredige omgeving van de Eerdse Bergen loopt is het moeilijk om je voor te stellen dat hier 77 jaar geleden zwaar gevochten werd. De Engelse en Amerikaanse bevrijders vochten zich een weg door bezet gebied om de bruggen over Maas, Waal en Rijn te veroveren. Die weg - de corridor - voerde ook door Sint-Oedenrode en Veghel. Maar de Duitsers gaven zich niet zomaar gewonnen en vanuit Schijndel schoten ze op de bevrijders. Eerde en omgeving werden van de ene op de andere dag een frontgebied.

Levend houden
Nu kun je zeggen, dat is geschiedenis. Dat is lang geleden. Maar het Airborne Comité Eerde vindt juist dat we de herinneringen aan Market Garden levend moeten houden. Want de vaak jonge geallieerde soldaten uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten vochten en sneuvelden voor onze vrijheid. En we moeten de verhalen bewaren voor de volgende generaties. Daarom krijgen de kinderen van de basisschool in Eerde een bijzondere plek in de herdenking.

Geadopteerd
Groep 8 van de basisschool in Eerde heeft het Airborne monument in Eerde geadopteerd. De leerlingen hebben het afgelopen schooljaar bijgedragen aan de herdenkingen in Eerde op 17 september en op 4 mei. Het waren herdenkingen onder bijzondere omstandigheden maar met de door de bijdrage van de kinderen toch erg indrukwekkend.Nu deze leerlingenop het punt staan om de basisschool te verlaten, is het tijd om de adoptie over te dragen aan groep 7.

Overdracht
Donderdag 8juli vond deze overdracht plaats. Airborne Comité Eerde maakte er een leuke en leerzame middag van voor beide groepen. De kinderen bezochten de Eerdse Molen, de zwaar bevochten zandduinen en de kerk die in september 1944 zwaar beschadigd raakte. Op deze locaties werden de kinderen meegenomen in de persoonlijke verhalen van enkele bevrijders. Tot slot vond om 3 uur de daadwerkelijke overdracht plaats bij het Airborne monument aan het Zandvliet.