Nieuwe editie Meierijstad Vitaal

MEIERIJSTAD – Gemeente Meierijstad is in 2020 in samenwerking met Omroep Meierijen Phoenix Cultuur met bewegingslessen gestart voor mensen die als gevolg van corona aan huis gekluisterd waren. Het werd een succes, vooral ouderen kregen zo hun portie beweging in de huiskamer. Gaandeweg werd het programma uitgebreid met kooktips voor snelle, gezonde lunches en diners. Bewegen en gezond eten passen immers bij elkaar om mensen vitaal te houden. Daarnaast word er wekelijks aandacht besteed aan andere vitaliteitsthema’s die bijdragen aan de gezondheid.
Door mee te doen aan de beweegoefeningen kunnen de kijkers al een flink deel van de dagelijkse aanbevolen beweegnorm afvinken. Dagelijks matig intensief bewegen heeftgunstige effecten en is gezond voor alle leeftijdsgroepen. Het gaat hierbij zowel om activiteiten gericht op uithoudingsvermogen als op kracht (spierversterkend) Deze onderdelen komen dan ook aan bod tijdens de dagelijkse sessies waar plezier in bewegen centraal staat.

Sportcoach Martijn ontdekt de kwiekroute in Veghel. Een route van 1.150 meter lang waarin 16 oefeningen zijn uitgezet. Er komen geen speciale toestellen of hindernissen aan te pas in deze beweegroute, maar er wordt gebruik gemaakt van straatmeubilair dat er al is.

Foodcoach Ingrid zet deze week een zalm traybake met krieltjes en regenboogwortelen.

De afleveringen van Meierijstad Vitaal met naast de voedings- en vitaliteitstips de bekende bewegingslessen zijn van maandag tot en met zaterdag na de nieuwsuitzendingen van RondOM van 10.00 en 16.00 uur te zien om Omroep Meierij. De recepten en video’s zijn ook terug te vinden op het YouTube kanaal van JOGG Meierijstad.

Zalm uit de oven met krieltjes en groente

Ingrediënten
• Krieltjes in de schil 750 gram
• 4-5 winter wortelen of regenboogwortelen
• 3 takjes rozemarijn
• 3 knoflooktenen
• 400 gram babyspinazie
• 12-15 olijven van goeie kwaliteit, zonder pit
• 400 gram zalmfilet. Mooi groot stuk, liefst helemaal plat dan heb je gelijkmatige garing. Anders 4 filetstukken die even groot zijn.
• 1 biologische citroen (voor rasp)
• Grof zeezout

Bereiding
Was de aardappelen en snijd ze (met schil) in kleine stukken. Snijd de wortel in dunne plakken en leg ze samen met de aardappel op een met bakpapier beklede bakplaat, meng met olijfolie. Doe de knoflooktenen er door en breng op smaak met peper en zout. Zet 45 minuten in de op 200 graden voorverwarmde oven. Tussendoor een keertje omscheppen.

Smeer de zalm in met een beetje olijfolie, breng op smaak met peper, zout en wat citroenrasp. Snij de olijven in plakken.
Leg de zalm op de groente en verdeel de plakjes olijf erover en bak de laatste ca. 12 minuten mee in de oven. De zalm mag nog wat roze zijn.

Wok ondertussen de babyspinazie in 5 minuten en doe er wat peper en zout over.
Haal de ovenschaal uit de oven en verdeel er de spinazie over.

Bestrooi met een beetje grof zeezout en garneer met wat bladpeterselie en schijfjes citroen.

Bron: Plien’s Foodclub