Nieuwbouwwijk de Groote Braeck krijgt een Spaans tintje

SCHIJNDEL – In de nieuwe wijk de Groote Braeck in Schijndel komen straatnamen die naar Spanje verwijzen. Daarmee krijgt Schijndel weer een nieuw stukje geschiedenis met een Spaans tintje. In de jaren zestig en zeventig trokken er veel Spanjaarden naar Schijndel om in de kousenfabriek Jansen de Wit te gaan werken. Deze straatnamen zijn dus een eerbetoon aan hen.
In april lag de Grote Braeck er zo bij

Het plan dateert al uit 2009, toen de voormalige gemeente Schijndel een motie heeft aangenomen om ooit een keer wat straatnamen te gebruiken die refereren naar Spanje. “Die motie is toen nooit uitgevoerd,” vertelt wethouder Johan van Gerwen. “Dit is een mooie kans om dat alsnog te doen en daarmee de historische connectie te herstellen”.

De straatnaamcommissie heeft vervolgens aangegeven dat dit een passend moment was om invulling te geven aan de motie. De locatie waar de nieuwbouwwijk komt was vroeger namelijk de plek waar veel van de Spaanse gastarbeiders woonden. Deze gastarbeiders kwamen voornamelijk uit Cordoba en Andalusië, dat zijn plekken die ook terug gaan komen in de straatnamen.