Nieuw seizoen Meierijstad Vitaal

MEIERIJSTAD – Gemeente Meierijstad is in 2020 in samenwerking met Omroep Meierij en
Phoenix Cultuur met bewegingslessen gestart voor mensen die als gevolg van corona aan
huis gekluisterd waren.

Het werd een succes, vooral ouderen kregen zo hun portie beweging in de huiskamer.
Gaandeweg werd het programma uitgebreid met kooktips voor snelle, gezonde lunches en
diners. Bewegen en gezond eten passen immers bij elkaar om mensen vitaal te houden.
Daarnaast word er wekelijks aandacht besteed aan andere vitaliteitsthema’s die bijdragen
aan de gezondheid.

Door mee te doen aan de beweegoefeningen kunnen de kijkers al een flink deel van de
dagelijkse aanbevolen beweegnorm afvinken. Dagelijks matig intensief bewegen heeft
gunstige effecten en is gezond voor alle leeftijdsgroepen. Het gaat hierbij zowel om
activiteiten gericht op uithoudingsvermogen als op kracht (spierversterkend) Deze
onderdelen komen dan ook aan bod tijdens de dagelijkse sessies waar plezier in bewegen
centraal staat.
Sportcoach Henry laat zien hoe makkelijk en gezellig het is om een duofiets te lenen.
Foodcoach Ingrid zet deze week een shaksuka op tafel. Shaksuka is een ontbijt-brunch
gerechtje uit het Midden-Oosten dat wij vooral als lichte avondmaaltijd eten.

De afleveringen van Meierijstad Vitaal met naast de voedings- en vitaliteitstips de bekende
bewegingslessen zijn van maandag tot en met zaterdag na de nieuwsuitzendingen van
RondOM van 10.00 en 16.00 uur te zien om Omroep Meierij. De recepten en video’s zijn ook
terug te vinden op het YouTube kanaal van JOGG Meierijstad.

Het recept in deze aflevering is Shaksuka, gepocheerd ei in tomaten-paprikasaus.
Shaksuka is een ontbijt-brunch gerechtje uit het Midden-Oosten dat wij vooral als lichte avondmaaltijd eten.
Ingrediënten
  • 2 knoflookteentjes, fijngehakt
  • 1 grote rode ui, gesnipperd
  • 2 puntpaprika’s
  • 1 gele paprika
  • 3 tomaten
  • 2 blikken tomatenstukjes (merk Petti)
  • 1,5 theelepel komijnpoeder
  • 2 theelepels paprikapoeder 
  • hand verse peterselie, fijngehakt
  • chiliflakes 
  • 4 eieren
  • feta
Voor erbij:
  • hummus (zelfgemaakt of zelf gekocht)
  • Turks brood
Bereiding
Snipper de ui en fruit deze in de olijfolie samen met de specerijen. Hak de knoflook en bak deze een half minuutje mee.
De paprika’s snijden en meebakken. Voeg vervolgens de verse tomaten, de tomaat uit blik en de peterselie toe. Breng op smaak met peper en zout. Laat het geheel 20-25 minuten pruttelen. Tussendoor een keertje roeren.
Maak kuiltjes in de sausen schenk daarin de eieren (Eieren eerst breken en 1 voor 1 in een beker doen). In ca. 5minuten stolt het eiwit. Het eigeel moet vloeibaar blijven.
Bak ondertussen het brood af in de oven.
Serveer de shaksuka met een beetje feta en verse peterselie erover. Zet op tafel met het Turks brood en de hummus.

Tips
  • Makkelijk in te variëren. Handje spinazie voor shaksuka.
  • Saus kun je vooraf maken en dan doe je de eieren op het laatst bij.
Bron: Plien’s Foodclub