Nieuw op 1 Ander Festival: ‘Plein van de Toekomst’

SCHIJNDEL – Het Schijndelse 1 Ander Festival is op 11 en 12 juni. Het festival biedt muziek en theater, maar staat ook al vele jaren voor drie kernwaarden: vrijheid, tolerantie en duurzaamheid. Nieuw dit jaar is het Plein van de Toekomst. Daarvoor hebben de Energie Coöperatie Meierijstad, Fairtrade Meierijstad, ZwerfAfvalPakkers Meierijstad, Voedselbos Schijndel en de Vincentiusvereniging hun krachten gebundeld.

Op het festival was er tot nu toe vooral intern aandacht voor duurzaamheid: gescheiden afval, herbruikbare glazen, meeneem asbakjes en aan foodtrucks wordt gevraagd om afbreekbare bakjes te gebruiken. 1 Ander Festival gelooft dat het anders kan en ze wil aan partijen die daar ideeën bij hebben een platform bieden.

De Energie Coöperatie stimuleert duurzaam wonen en komt met de Ecomobiel, een verrijdbaar, duurzaam tiny house en diverse spullen zoals zonnepanelen, infraroodpanelen, ledlampen, modelopstelling isoleren, mini windmolen en meer.

De Fairtrade groep deelt haar ideeën rond duurzame kleding en hergebruik van kleding. Kinderen kunnen daarbij tasjes oppimpen.
Het Voedselbos Schijndel is bezig met duurzaam en lokaal voedsel produceren. Er is informatie over het Vitaminebos en productievoedselbossen in Schijndel en liefhebbers kunnen een wandeling in het bos maken om eetbare planten te zoeken.

De ZwerfAfvalPakkers richten zich op het duurzamer maken van de omgeving. Onder het motto, voorkomen is beter dan opruimen, is er aandacht voor: Zero Waste boodschappen doen. Kinderen kunnen knutselen met (schoongemaakt) zwerfafval. Het Dubakki van de gemeente is er ook.

De Vincentiusvereniging organiseert een kindermodeshow. Daarnaast is er een kraam met leuke cadeautjes van spullen die zo een tweede leven krijgen.

Meer informatie over het festival: www.1anderfestival.nl