Nieuw onderzoek naar raadszaal Sint-Oedenrode

MEIERIJSTAD – Er komt een nieuw onderzoek naar de vergaderplek van de gemeenteraad van Meierijstad. Die komt in Sint-Oedenrode, dat staat vast, maar hoe die er uit komt zien is nog ongewis. Een ruime meerderheid van de raad steunde een voorstel van coalitiepartijen VVD, HIER, PvdA en oppositiepartijen D66 en Lijst Blanco.

Coalitiepartij CDA ging er uiteindelijk onder veel gemor ook in mee omdat er anders helemaal geen besluit zou worden genomen. Dat gold ook voor Gemeentebelangen Meierijstad. Uiteindelijk stemde alleen Lokaal Meierijstad tegen.

Deadline 1 oktober

De SP had een eigen plan, maar de partij nam dat terug nadat de voorstanders van het nieuwe onderzoek een aantal toezeggingen deden. Eén van die toezeggingen was dat het idee van de SP in het onderzoek wordt meegenomen, een nieuw plan niet duurder wordt dan het plan van burgemeester en wethouders en dat er een deadline van 1 oktober is.

Het plan van het college voorziet in de verbouwing van het bestuurscentrum in Rooi. Nadat de SP een alternatief verbouwingsplan had ingediend en architectenbureau Hooghuis uit Schijndel een ondergrondse raadszaal had voorgesteld, zag de raad extra mogelijkheden.

Heemkundevereniging

Het CDA vond het niks. Volgens christendemocraat Johan van Gerwen benadrukte nog maar eens dat het college een goed plan heeft dat per jaar nauwelijks meer kost dan nu. Bovendien betekent een nieuw onderzoek dat het nog langer duurt voordat de heemkundevereniging naar het bestuurscentrum kan verhuizen. Ook een plan voor huisvesting voor mensen met autisme in één van de gebouwen van het bestuurscentrum loopt dan vertraging op, aldus Van Gerwen.

Peter Verkuijlen van Gemeentebelangen Meierijstad dacht er net zo over. Als extra argument droeg hij aan dat uitstel zou kunnen betekenen dat een nieuwe gemeenteraad volgend jaar maar zo kan besluiten het bestuurscentrum naar Veghel te verhuizen.

Wethouder Coby van der Pas deed nog een vergeefse poging de meerderheid van de raad achter haar eigen voorstel te krijgen. Het was een achterhoedegevecht. Ze voorspelde de raadsleden dat elk ander plan duurder wordt. “U kunt dat laten onderzoeken. U gaat over uw eigen huisvesting. In geef het terug aan de raad,” aldus Van der Pas.