Nieuw leembos zorgt voor verbinding tussen natuurgebieden Wijboschbroek en De Geelders (video)

SCHIJNDEL – Lange rijen jonge bomen op een perceel van vijf hectare aan de Leemweg en Oude Molenheide in Schijndel. Natuurorganisatie ARK Rewilding en Stichting Trees for All ontwikkelen op die plek een nieuw leembos. Al die extra bomen moeten de natuurgebieden het Wijboschbroek en De Geelders in de toekomst met elkaar verbinden.

Dieren- en plantensoorten kunnen zich via de verbindende bossen verplaatsen van het ene naar het andere natuurgebied. Zo worden volgens ARK de leefgebieden en de populatie van die soorten groter. Het gaat daarbij om allerlei boomkikkers, ijsvogelvlinders, de houtsnip en de zwarte specht. “Het Wijboschbroek is als natuurgebied nu erg geïsoleerd”, aldus Ger van den Oetelaar van ARK.

Bosanemoon
Het Wijboschbroek en De Geelders zijn leembossen. Een leembos is een nat woud met een zachte en modderige bodem. Boomsoorten die goed bij leembossen passen, zijn bijvoorbeeld haagbeuken, winter- en zomerlindes en populieren. Een aantal bijzondere planten groeit in de natuurgebieden. “Zoals bosanemonen en allerlei sleutelbloemen”, zegt Rolinde de Haan van ‘Trees for All’.

‘Groene stapstenen’
Het project wordt voornamelijk gefinancierd door het Groen Ontwikkelfonds Brabant van de provincie. Ook Trees for All en ARK Rewilding tasten diep in de buidel. “In Brabant hebben we het heel goed geregeld. Daar profiteert Moeder Natuur van”, zegt Van den Oetelaar.

In het buitengebied links van Schijndel moeten de zogenaamde ‘groene stapstenen’ de weg vrijmaken naar natuurgebied De Geelders tussen Boxtel, Liempde en Schijndel en vice versa richting het Wijboschbroek. Van den Oetelaar: “Vijf hectare is maar een heel klein gedeelte van wat we willen.”

Op een perceel van vijf hectare groeit er aan de Leemweg en Oude Molenheide in Schijndel een verbindend leembos.