Niet meer gluren bij de buren

MEIERIJSTAD – De gemeenteraad van Meierijstad heeft donderdag een besluit genomen dat verstrekkende gevolgen heeft voor mensen die nu of in de toekomst in de nieuwe huizen aan de Eerschotsestraat in Sint-Oedenrode gaan wonen.

De bewoners moeten nu en later namelijk een ondoorzichtige afscherming op hun dakterras zetten zodat de bewoners geen inkijk hebben in de tuinen en huizen op de begane grond.

Die wens kwam van mensen die nu al aan de Eerschotsestraat wonen. Ze dienden een zienswijze in tegen de bouw van 64 huizen. De bewoners waren niet tegen die huizen, maar wel tegen het feit dat de nieuwe bewoners vanaf hun dakterras in hun tuinen kunnen kijken. Dat vonden ze een aantasting van hun privacy.

Al overeenstemming

De projectontwikkelaar en die bewoners bereikten al overeenstemming over het plaatsen van ondoorzichtige afschermingen. Daarmee was voor de mensen aan de Eerschotsestraat de kwestie feitelijk al opgelost.

De VVD diende donderdag tijdens de raadsvergadering een breed gesteund amendement in dat door de hele gemeenteraad werd overgenomen. Daarin staat dat een buitenruimte op de eerste bouwlaag, dat kan een daktuin, een dakterras, een balkon of een loggia zijn, uitsluitend toegestaan is als buitenruimte, mits die aan de kant van een naaste buur voorzien is van een ondoorzichtige afscheiding met een minimale hoogte van 1.80 meter, gemeten vanaf de bovenkant van de eerste bouwlaag.

Feitelijk heeft de gemeenteraad de afspraak tussen de projectontwikkelaar en de omwonenden formeel vast voor de Eerschotsestraat.