'Niet alles draait om geld'

Wesley van de Rijdt ontwerpt kleding en helpt daklozen

SCHIJNDEL – “Ik vind het belangrijk aan het einde van de dag iets gedaan te hebben dat betekenis heeft.”

Wesley van de Rijdt uit Schijndel heeft een missie. Hij heeft een ontwerp gemaakt voor de kleding van One and One Makes Two. Het idee hierbij is dat als je een kledingstuk koopt, je eenzelfde kledingstuk doneert aan een persoon die dak- of thuisloos is.

Dit is zo vet

Van de Rijdt is begin dit jaar mede-projectleider van One and One Makes Two geworden. Het bedrijf werd opgericht door kunstenaar Frank Willems uit Den Bosch. “Ik zag wat Frank deed. Was daar zo van onder de indruk dat ik dacht: dit is zo vet, daar moet ik aan meehelpen. Ik ben ZZP’er dus flexibel,” aldus Wesley.

Geen verkeerde keuzes

Via Frank Willems ontdekte Van de Rijdt dat het maar een hele dunne lijn is tussen wel of geen dak boven je hoofd. “Je denkt dat mensen dakloos worden omdat ze verkeerde keuzes maken. Maar dat hoeft helemaal niet. Ik ontmoette bijvoorbeeld een vrouw die samen met haar kinderen bij haar man was weggegaan omdat ze werden mishandeld. Dat vond ik een goede keuze, maar het gevolg was wel dat ze dakloos waren,” zegt Wesley van de Rijdt. “Toen ik daar was dacht ik steeds: dit had mij ook kunnen overkomen.”

Passieproject

Reden te meer voor de Schijndelaar om mee te doen met One and One Makes Two. Van de Rijdt: “Voor mij is dit nu een passieproject geworden. Het is fijn dat ik met iets bezig kan zijn dat betekenis heeft in plaats van dat alles om geld draait.”

Wesley heeft het design MYLOOKSDONOTDEFINEME ontworpen vanuit de gedachte dat je iemand niet moet beoordelen op zijn of haar uiterlijk. “Als je gaat solliciteren dan doe je je mooiste blouse aan en zorg je dat je haren netjes zitten. Eigenlijk verbloem je dan wie je eigenlijk bent. Dat hoeft niet. Als ik met een hanenkam kom solliciteren en ik ben de beste met Excel dan ben ik gewoon de beste met Excel. Ga met iemand in gesprek, dan leer je iemand echt kennen en kun je je eigen vooroordelen ontkrachten.”

De gedoneerde kleren gaan naar dak- of thuislozen die opgevangen worden door één van locaties van MO Den Bosch. Dat zijn onder meer het Inloopschip, Jongerenopvang en de vrouwenopvang.

Wesley van de Rijdt