Netwerk van Carin Simons krijgt vorm

VEGHEL – 9 Objecten voorzien van 30 kilometer veelkleurig koord, vormen tijdens Fabriek Magnifique de verbinding tussen het Julianapark en de Noordkade. Met een silo als eindpunt waarin op een hoogte van 4 meter een hele grote overspanning zichtbaar is. En aan de zijkant draden waaraan ornamentjes hangen. Zeg maar de handtekeningen van de mensen die bedenkster Carin Simons hielpen bij het maken van de koorden.

Met een breivork aan de slag
Zo omschrijft de kunstenares het Netwerk. Haar bijdrage aan Fabriek Magnifique 2022 dat ze samen maakte met ruim 400 mensen uit Meierijstad. Er kwam veel voorwerk aan te pas. Het zal tijdens corona 2021 zijn geweest toen ze haar gedachten over de eerstvolgende editie van Fabriek Magnifique de vrije loop liet gaan. Er moest koord komen. Veelkleurig in elkaar gedraaid koord waarmee ze te zijner tijd iets ging doen. “Het lukte me om mensen uit mijn eigen netwerk aan het werk te zetten. De een na de ander hielp mee. Mensen die vroeger hadden gepunnikt gingen nu met een breivork aan de slag”, aldus Carin over de creatieve beginstappen.

Eerst pop-up kunstwerk
Maar ja, hoe leg je de mensen uit wat je met die kilometers koord van plan bent? Daarvoor maakte ze op 1 mei 2021 een pop-up kunstwerk tegen het talud van de A50. Daarmee trok ze veel belangstelling op de Grootdonkweg. Een jaar geleden legde ze een deel van haar koorden in cirkels neer in Mariaheide en bij zorgcentrum Odendael in Sint-Oedenrode. Zo hield ze haar netwerk zelf op de hoogte van haar plannen.

Geometrische figuren
Maar met Fabriek Magnifique definitief in zicht kon Simons haar plannen pas echt gaan uitvoeren. Ze zocht sponsors. Kreeg van een plaatselijk materialenbedrijf meters ijzerwerk waarvan handige metaalbewerkers en lassers op haar aanwijzingen geometrische figuren konden maken. Er werden gaten in geboord en schroeven in gedraaid. En toen kon Carin samen met vrienden en kennissen zelf weer aan de slag om op een ingenieuze en wiskundige manier de koorden te spannen.

Beleving
Je hoeft niet te proberen om de figuren te gaan omschrijven. Je moet ze gewoon beleven. “Net zoals je Fabriek Magnifique zelf moet beleven”, verduidelijkt Carin Simons als ze tussen de nissenhutten van een Veghelse bouwonderneming op de Noordkade hoog op een ladder de draden volgens een bepaald stramien aan de contouren van een piramide knoopt. Donderdag 21 juli zet ze alles op hun plaats. Kan iedereen 3 dagen lang haar netwerk bewonderen. Magnifique!